Вече са изплатени 2,079 млрд. лв. от депозитите в КТБ. Това показват данните на  Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) към края на вчерашния ден.

Според статистиката размерът на изтеглените суми намалява с всеки изминал ден. Изплащането на гарантираните депозити в КТБ започна на 4 декември. Тогава бяха изтеглени 1,070 млрд. лева, на следващия ден бяха платени още 500 млн. лева, а в понеделник и вторник сумите са съответно 320 млн. лева и 200 млн. лева.

Срокът, в който вложителите могат да получат средствата си от КТБ е 5 години. Парите се изплащат в 1134 клона на девет търговски банки.

Гарантирани депозити в КТБ (до 196 000 лева) имат около 255 000 вложители, а общата сума, на която възлизат е около 3,7 млрд. лв.

Досега 55 000 вложители вече са се разпоредили със средствата си.

При изплащането вложителите имат три възможности, с които да се разпоредят с гарантираните си лични пари в КТБ и със средствата на фирмите, които управляват. Те могат да ги оставят по сметката в банката, която им е разпределена от фонда, да открият там разплащателна сметка и да прехвърлят средства по сметките си в други банки, или да изтеглят парите си на каса.