Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Данните, които получих от общо 17 министерства, са за около 3000 служебни автомобила и над 1000 шофьори, които пряко обслужват държавните чиновници.” Това споделя във фейсбук депутатът от ДБ Ивайло Мирчев, който зададе писмени въпроси до всички ведомства колко коли и шофьори имат. 

По стара традиция още от комунистическо време повечето държавни чиновници от директор на дирекция нагоре имат шофьор и автомобил, който често ги обслужва и по лични задачи.

"В това число не влизат общините, прокуратурата (само тук служебните автомобили са 290, а в Бюрото за защита на Гешев има 37 служебни коли, от които само две струват 1 млн. лв.), съдилищата, останалите държавни и общински служби. Заедно с тях броят на автомобилите и шофьорите ще е поне двоен. Този брой е равен на два армейски батальона. Тази инициатива не е плод на желание за евтин популизъм, а опит да покажем реален проблем в администрацията, след което да преминем към неговото решаване. И не, това не е най-големият проблем пред страната ни, но е много показателен за начина на мислене”, пише Ивайло Мирчев.

Положението в парламента е подобно - там има 100 коли на 240 депутати. 

В редица държави в Западна Европа министерствата се обслужват от един или два автомобила - най-често един за министъра (който не се превозва от тяхната служба за охрана) и един оборотен.

От справките на министерствата, изпратени до Мирчев и качени на сайта на парламента, се вижда, че най-голям автопарк има Министерството на отбраната - 1718 коли. Министерството на икономиката и на здравеопазването стопанисват съответно 243 и 242 автомобила. Външно в София има 33 коли (предвидливо не са дали автопарка на дипломатическите ни мисии, където на места има коли колкото са и служителите), правосъдието разполага с 315 возила заедно с тези на Агенцията по вписванията, съдебната охраната и затворите. Образователното министерство разполага със 123 коли, а транспортното - с 247.

За всички тези автомобили министерствата плащат застраховки и техническо обслужване. За сметка на данъкоплатците, разбира се. 

Ключови думи

Коментари

.....

Е, и? Какво ще последва? Може би много шум за нищо, защото този и следващите парламенти в обозримото бъдеще ще творят само хаос, а не промени в закони и приемане на нови такива.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.