Великобритания повикала на помощ морски патрулни самолети на НАТО заради предполагаема руска подводница край Шотландия в края на ноември, пише в. "Дейли телеграф".

Лондон остана без такива самолети, след като правителството оряза разходите за отбрана и бракува бойните машини.

Морски патрулни самолети от Франция, САЩ и Канада отлетели към Шотландия, за да се присъединят към бойните кораби на Кралския флот. Това станало след като предполагаемата подводница била забелязана край западните шотландски брегове.

Инцидентът станал само месец, след като шведските власти засякоха подозрителен обект на морското дъно край Стокхолмския архипелаг. Заговори се също за руска подводница, но предположението не е доказано и до днес. Районът бе отцепен за няколко дни и претърсен от военни кораби.

"Това е холандска подводница с дизелово-електрическо задвижване "Брюинвис", която учасваше в учения в близост до Стокхолм", оправдаха се тогава от руското министерство на отбраната.

След като бракува собствените си морски патрулни самолети "Нимрод" през 2010 г., Великобритания ще трябва да разчита на чужди бойни самолети, за да контролира своите води, предупреждават началниците на отбраната.