Нова - доста екзотична - идея за привличане на чужди инвестиции лансира днес служебният икономически министър Кирил Петков. Той смята да създаде форма на сертификат "Чиста от корупция община", който да гарантира на тези, които искат да инвестират в района, че местната администрация няма да опитва да спира работата им през незаконосъобразни похвати. Проектът ще се реализира с подкрепата и партньорството на международната организация "Трансперънси интернешънъл" - водеща НПО в антикорупционните практики в света. 

Идеята е именно тази организация да служи като гарант за инвеститорите, че корупция в съответната община няма. Вероятно ще има някаква форма на възможност за оплаквания, а "Трансперънси" ще играе ролята на международен арбитър. 

По думите на самия Петков, вече дори има български общини, които са заявили интерес да получат такива сертификати - Видин, Бургас и Русе.

"Всяка община има шанс да влезе в тази система и да започне да чисти корупцията“, обясни още Петков и допълни , че ако се премахне този риск от страната ни, инвестициите ще бъдат огромни.

„Трябва да обърнем бранда корупция и да изчистим името на България“, подчерта той.

Икономическият министър каза още, че когато има заявено намерение от чужд инвеститор, ще му се представят общините, които са сертифицирани.

„Аз се надявам, че общините на конкурентен принцип ще се стремят да получат такъв сертификат за нулева корупция", обясни той.

Изпълнителният директор на „Трансперънси интернешънъл“-България Калин Славов от своя страна посочи, че организацията има стандарти за управление на корупционния риск. Той изтъкна, че с този механизъм ще се постигне повече отчетност и прозрачност в общините. 

„Работим за местния индекс на почтеност от 2014 г. Трябва да се стимулират добрите практики, за да излезе страната ни от дъното на класацията за корупция“

По думите му това е позитивен подход за постигане на по-добър инвестиционен климат, като това са добри практики за управление на антикорупционен риск.