Маргаретe Втора, кралицата на Дания, е дизайнер на декори и костюми на предстоящия филм на Нетфликс. Той ще е адаптация по роман на Карен Бликсен.

Във филма "Еренгард" се разказва за приказното кралство Бабенхаузен. Негов режисьор ще е Биле Аугуст, ветеранът, който засне "Пеле Завоевателя" (спечелил и "Златна палма" и "Оскар" за чуждоезичен филм през 1988 г.) и "Добри намерения" (който през август също взе "Златна палма"), пише "Гардиън".

Маргаретe, която се възкачи на датския престол през 1972 г. и е главнокомандващ на страната, има дълга кариера като творец. Тя е създателка на илюстрациите на датските издания на "Властелинът на пръстена", има изложби в редица престижни галерии. Тя е и дизайнер на продукция в приказката от 2009 г. "Дивите лебеди", както и на късометражната адаптация по Ханс Кристиян Андерсен на "Снежната кралица".

"Историите на Карен Бликсен винаги са ме очаровали - естетски приказки, с тяхното въображение, с това, че създават светове. Щастлива съм, че съм част от този проект. Опитах се да интерпретирам фантастичния свят на Бликсен в костюмите и местата. Очаквам с нетърпение как приказката за Еренгард оживява в този филм", каза кралицата в специално свое изявление за медиите.

Филмът трябва да излезе през 2023 г.