БСП ще държи мандата за съставяне на правителство почти до средата на септември, за да спечели време за актуализация на бюджета на държавата с оглед на актуалните нужди на обществото, каза днес лидерката на партията Корнелия Нинова.

"Ние виждаме обозримия срок за връщане на мандата между 10 и 15 септември", каза тя в изявление пред медиите в Народното събрание преди началото на преговорите с "Изправи се БГ. Ние идваме" за съставяне на правителство.

Нинова призна, че шансът за съставяне на кабинет е минимален, но ако БСП сега върне мандата, президентът трябва да разпусне парламента и да насрочи нови избори. Тя призова парламентарните сили да ускорят работата по приемането на актуализацията на бюджета и да изтеглят окончателното ѝ приемане преди сегашния срок от 7 септември.

Тя изтъкна предизвикателства, пред които страната ни е изправена, като новата вълна на пандемията, очакваните бежанци, нуждата за икономическа и социална подкрепа за гражданите и бизнеса.

Ако БСП върне мандата „ще оставим пенсионерите без преизчисляване на пенсиите, работниците без обезщетения, ако се наложи затваряне, болните без ремдесивир, който липсва, лекарите без 1 000 лева на първа линия, както и полицаите без средства за охрана на границата”, предупреди Нинова.

„Нямаме никакво намерение, ако днес се потвърди, че нямаме подкрепа, да го държим (мандата - б.р.) в неразумен срок”, уточни тя.

Нинова каза, че БСП осъзнава реално ситуацията, в която се намира.

„За избор на правителство трябват 121 гласа. Ние разбираме своята тежест и че имаме само 36 и че трябва да търсим съюзници. Обърнахме се към новите партии - „Има такъв народ”, „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме!”. Поставихме си две цели - да направим редовен кабинет, за да посрещне кризите и мнозинство, което да продължи промяната на модела на управление на ГЕРБ”, посочи тя.

„Разбира се, всяка партия е в правото си да вземе своето решение. Сигурно те са се съобразили с волята на техните избиратели. Волята на нашите е да стигнем до разбирателство и да има редовен кабинет”, каза още Нинова. 

И трите поканени на консултации партии по-рано днес и вчера заявиха, че не виждат реални шансове за съставяне на кабинет в този парламент.

"Изправи се БГ. Ние идваме" потвърди тази своя позиция на разговорите с БСП по-късно днес, но подкрепиха намерението на социалистите да бавят връщането на мандата.