За първи път от 15 години германските социалдемократи изпревариха в проучванията на общественото мнение консерваторите от ХДС. Според допитването на института „Форза“ от ГСПД биха получили 23% от гласовете, ако изборите бяха днес. Християндемократите пък получават само 22% одобрение, което е най-ниската стойност от основаването на института през 1984 година. 

Зелената партия би получила 18% от гласовете. Свободната демократическа партия на либералите печели 12% одобрение, популистите от „Алтернатива за Германия“ 10% и Левицата 6%.

Според проучването избирателите в Германия не вярват, че ХДС ще спечели изборите и ще успее да излезе от тази дупка до деня на вота на 26 септември. 60% от всички гласоподаватели и 57% от гласоподавателите на ХДС са песимисти, че ХДС ще излезе на водеща позиция. 

Ако тази тенденция се запази, Германия може да се управлява след изборите от четири варианта за коалиция. Най-вероятна е коалиция от социалдемократи, консерватори и либерали с канцлер Олаф Шолц. Възможна е и коалиция тип „светофар“ от социалдемократи, либерали и Зелената партия. Другите две опции са червено-зелена-червена коалиция от ГСДП, зелените и Левицата или коалиция тип „Ямайка“ от ХДС с Армин Лашет за канцлер и зелените и либералите.

Кандидатът на ХДС Лашет обаче продължава да губи подкрепа, същото се случва  и с кандидатката на Зелената партия Аналена Бербок. Единствен кандидатът на социалдемократите Олаф Шолц е успял да спечели още седем процент подкрепа.