Парламентът избра днес най-накрая 22 постоянни комисии.

Депутати от "Има такъв народ" ще председателстват 7 комисии. Андрей Михайлов ще ръководи комисията по конституционни и правни въпроси. Любомир Каримански - тази по бюджет и финанси. Иван Хиновски е шеф на комисията по енергетика, Димитър Гърдев - по външна политика, Николай Радулов - по  вътрешна сигурност и обществен ред, Пламен Абровски  - земеделие, храни и гори и Силви Кирилов -здравеопазване.

ГЕРБ-СДС получи председателски места в четири комисии. Томислав Дончев оглави комисията по въпросите на ЕС, а Росен Желязков - транспортната. Тома Биков е начело на комисията по културата и медиите, а колегата му Радомир Чолаков -по правата на човека и жалбите.

"БСП за България" също ще ръководи четири комисии. Комисията по социална политика бе оглавена от Георги Гьоков. Шеф на комисията по образование и наука е Ирена Анастасова, по отбрана - Атанас Зафиров, а комисията за децата, младежта и спорта ще се ръководи от Иван Ченчев.

Четири комисии и за "Демократична България". Борислав Сандов оглави комисията по околната среда и водите, Ивайло Мирчев - по дигитализация, електронно управление и информационни технологии, Цецка Бачкова - за взаимодействие с гражданското общество, а Антоанета Цонева - за българите извън страната.

ДПС е с две комисии, но ключови. Йордан Цонев ще председателства комисията по икономическа политика, иновации и туризъм, а Халил Летифов - тази по регионалната политика.

Комисията за контрол върху службите и използването на специални разузнавателни средства ще се ръководи на ротационен принцип от Светлин Стоянов ("Има такъв народ"), Христо Терзийски (ГЕРБ-СДС), Филип Попов (БСП), Иван Димитров ("Демократична България") и Елхан Кълков (ДПС).

"Изправи се.БГ! Ние идваме!" се отказа от ръководни места в комисиите.