Македонското външно министерство потвърди, че руски дипломат е бил изгонен от страната, като министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи не пожела да разясни причините за експулсирането му, информира скопският телевизионен канал "Сител", цитиран от Би Ти Ви.

"Тъй като тази информация обикновено е поверителна, не мога да навлизам в подробности, но всеки път, когато МВнР получи потвърдена и документирана информация за поведението на акредитирани чуждестранни дипломати, което противоречи на принципите на Виенската конвенция, то взема мерки за защита на националната сигурност и сигурността на съюзниците в Алианса, към който принадлежим", каза Османи.

Руското посолство информира, че дипломатът действително е напуснал, но след редовна процедура.

"Потвърждаваме, че сме получили нота, която обявява един от служителите ни за персона нон грата. Бихме искали да подчертаем обаче, че той напусна Република Северна Македония още преди десет дни, след края на мандата си", заявяват от посолството.

Руското външно министерство допълни още, че Москва ще реагира адекватно на решението на Скопие, както и че Русия възнамерява да отговори на тази стъпка, въз основа на "принципа на реципрочност".

"За съжаление администрацията на Северна Македония продължава да се движи по конфронтационен път, без да обръща внимание внимание на факта, че подобни стъпки са в ущърб на двустранните отношения", казват още от министерството.

През май, когато друг руски дипломат беше изгонен от страната, президентът Стево Пендаровски обясни, че това е добре документиран случай, а не импровизация. След това Москва отговори, като изгони служител на македонското посолство в Русия.