Кораб с панамска регистрация заседна край пристанище в Северна Япония, след което се разцепи на две и изпусна в морето гориво, съобщава Си Ен Ен.

Няма пострадали сред 21-членния екипаж, а течът на мазут се контролира. Няма признаци, че е достигнал брега, съобщи японската брегова охрана, цитирана от американския телевизионен канал.

40 000-тонният плавателен съд „Crimson Polaris“ е превозвал дървени стърготини, когато заседнал в сряда сутринта близо до пристанището Хачинохе.

Екипажът му е успял да го освободи, но поради лошото време корабът не е успял да се придвижи и останал на котва на около 4 километра от пристанището.

Съдът, който пристигал от Тайланд, се е разцепил на две рано в четвъртък, съобщи бреговата охрана, оставяйки петролно петно с дължина 5,1 километра и широчина около 1 километър. Специализирани лодки са ограничили разширяването му.

Двете части на кораба не са се преместили и се наблюдават внимателно от патрулни катери, а до късния следобед не е имало видима голяма промяна в положението им, е казал говорител на бреговата охрана, цитиран от Си Ен Ен.