БСП иска последен кръг преговори с екипа на "Има такъв народ" утре,  преди да реши дали да подкрепи проектокабинета на малцинството, предложен от партията на Слави Трифонов.

Това съобщи тази вечер в интервю за бТВ заместник-председателката на социалистите Ирена Анастасова. След този кръг Националният съвет на БСП ще вземе "на подпис" решението дали нейните депутати да гласуват за правителството на кандидат-премиера Пламен Николов. Членовете на Националния съвет са 180.

В политическата декларация на ИТН, прочетена в пленарната зала на Народното събрание, липсват няколко пункта от предизборната програма на социалистите, на които те държат, обясни Анастасова.

"Те са от сферата на средното образование", каза тя, без да даде повече подробности. наче нямаме почти никакъв разнобой в темите правосъдие и социална политика".

Анастасова отклони въпроса дали доскорошният бизнесмен Пламен Николов е готов за премиер, но добави:

"В тези преговори (на експертно ниво с БСП - б.р.) на тема образование техният (на ИТН - б.р.) екип ни направи много добро впечатление. Това са хора, които познават в детайли проблемите в сферата на образованието".

"Ако утре уточним тези неща, това означава само едно - че ще отчетем пред Националния съвет какво сме постигнали", каза Анастасова за утрешните преговори. 

Тя уточни, че БСП не настоява за писмено споразумение с ИТН, макар да смята, че е добре е да има такова.

Анастасова добави, че БСП съвпада с ИТН и в становището, че не бива да се бърза с приемане на еврото.

"Това е и позицията на БСП - да има шоково вдигане на доходите, преди влизането в еврозоната", каза тя.

Зам.-председателката на БСП каза още, че ако няма правителство на ИТН, "шансът да има правителство е минимален" и страната ще се отправи към предсрочни избори в условията на нова вълна на коронавируса и неактуализиран държавен бюджет, от който зависят подкрепата за гражданите и за бизнеса.

"Винаги слагаме най-напред интереса на страната. Интересът на страната е да има редовно правителство", заяви тя.

Анастасова отказа да коментира състава на проектокабинета на Николов. Тя  обясни и защо БСП ще предложи служебното правителство да стане редовно, ако предложението на Николов не мине през парламента и третият проучвателен мандат стигне до социалистите: действията на служебния кабинет по думите ѝ се одобряват от мнозинството български граждани и той работи по теми, които БСП досега е поставяла на дневен ред.

Янаки Стоилов: Трябват по-малко ангажименти при ограничен мандат и със споразумение

По-различна позиция обаче изрази пред БНТ социалистът Янаки Стоилов, който в момента е служебен министър на правосъдието. По думите му в декларираните намерения на правителството на ИТН има "взаимноизключващи се позиции" и то трябва да се фокусира върху по-малко теми в "по-ограничен във времето мандат".

Като такива теми той посочи задълбочаващите се проблеми в енергетиката, засилващата се инфлация, кризите (горски пожари, нова вълна на пандемията, балансирането на различните видове държавни разходи, социални, отбранителни и пр.

Стоилов подчерта, че когато ИТН търси съгласието на другите да управлява, "няма как ... да претендира да държи и ножа, и хляба, и сиренето".

"ИТН не може да гарантира изпълнението на определени политики, защото няма такава сила", каза Стоилов, посчвайки, че партията на Слави Трифонов не разполага с мнозинство.

Според Стоилов "партиите трябва да поделят политическата отговорност" като подпишат споразумение за това какво да прави правителството. ИТН отказва да подпише споразумение, настоявайки, че програмната декларация е достатъчна.

"Това за мене е сериозният начин и времето все повече се скъсява да бъде той реализиран", каза Стоилов.