Парламентарният дрескод вече никога няма да бъде същият. Депутатът Филип Станев се появи днес в Народното събрание с така модерните иначе (но за дефиле в градска среда) раздърпани дънки. Заради които не един или двама журналисти са били връщани на входа. Снимка на Станев в пленарната зала направи фотографът на Клуб Z Веселин Боришев и малко след публикуването й и във facebook тя буквално заживя собствен живот.

А лайтмотивът на всички коментари е - дали това не е Photoshop. Или: "Филип plAin. До кръста в парламента, под кръста на Слънчака" (Надежда Ганева). Или: "KLETA MAJKA BALGARIQ" (Ивет Добромирова). 
 
Но пък "Има такъв народ" е антисистемна партия и обитателите на парламента, принудени сега да ходят в жегата със сака, стегнати вратовръзки и неудобни обувки, може би тайно се надяват новият тренд да се наложи трайно.

Дънките обаче не са останали незабелязани (обратното би било трудно) и от останалите парламентарни групи, защото оказа се - някои от тях са сезирали председателката на Народното събрание Ива Митева, която направи забележка на Станев. А той демонстративно се изправи пред колегите си, за което бе аплодиран. А после и причакан от медиите, пред които обясни символиката:

"Това е скъсаното доверие между гражданите и политиците, което ние ще опитаме да закърпим отново".

Обаче обеща: "Тези дънки ще ги нося само в частен план" - където никой нямало да го види - вкъщи.

Ето още малко атмосфера от парламента днес, видяна през обектива на Боришев:

Татяна Дончева.
Пламен Николов.
Лъчезар Иванов.
Йордан Цонев.
Из групата на ГЕРБ.

________________________

* Plain clothes (англ.) всекидневно цивилно облекло. А Philipp Plein е немски моделиер, станал изключително популярен преди 12 години, създал свои мъжки и дамски модни линии и верига магазини по цял свят.