Над 50% одобрение за служебния кабинет, което плавно расте. Промени в скалата на рейтингите на партийните лидери. Демобилизация на избирателите, ако се стигне до трети парламентарен вот. И липса на съществена промяна в електоралните нагласи на гражданите - тоест не се вижда тенденция за разместване в подредбата на партиите и коалициите като тежест спрямо резултатите от вота на 11 юли. 

Така могат да се обобщят данните от ново изследване на "Маркет линкс", направено по поръчка на бТВ в периода 21-28 юли сред 1059 пълнолетни граждани, участвали в лично интервю или онлайн анкета. Проучването не обхваща периода от предлагането на проект на правителство от "Има такъв народ".

10% по-малко казват, че със сигурност биха гласували на нови избори

Спад с около 10 на сто на хората, които в предишен период са заявявали, че със сигурност биха гласувани, ако предстоят парламентарни избори, отчете спрямо данните социологът от "Маркет линкс" Добромир Живков пред бТВ. Става дума за умора, смята той. А числата казват, че при нов парламентарен вот 48% отговарят, че със сигурност биха пуснали бюлетина, 24% - че по-скоро биха гласували, 11 на сто са колебаещите, а общо 17% тези, които по-скоро или твърдо няма да отидат до урните. Отливът на твърдо гласуващи се пренася по-скоро към графата "по-скоро гласуващи", където има ръст, но такъв се наблюдава и при заявяващите, че не биха гласували или се колебаят, стана ясно от коментара на социолога.

Над 50% подкрепа за служебния кабинет

След около два месеца и половина на власт, служебното правителство с премиер Стефан Янев се радва на подкрепа от над 50 на сто от българските граждани, показва изследването на "Маркет линкс".

Неотдавна и редовните сондажи на "Галъп интернешънъл" показаха същата картина - силно пологителен рейтинг за временната власт. 

Освен това сравнителните таблици за май, юни и юли показват нарастване на подкрепата за служебното правителство, като това не важи само сред привържениците на ГЕРБ-СДС. При всички останали групи избиратели кабинетът се радва на ръст на одобрението, уточни Добромир Живков от "Маркет линкс".

Подкрепа за партиите: няма разместване спрямо вота от 11 юли

Ако има нови избори, то те не биха произвели съществено различен баланс на силите в бъдещ парламент, обясни още социологът на база резултатите от изследването, макар те да не отразяват последните политически събития около реденето на евентуално редовно правителство на "Има такъв народ" и хода на преговорите между партиите по въпроса. 

"По-скоро може да се каже, че дистанцията между ИТН и ГЕРБ-СДС се е увеличила, но дали това наистина е така може да се каже в следващите седмици, ако тенденцията се запази"

"Не може да се каже при евентуални избори може ли да има разместване между първия и втория, но вероятно подкрепата за ИТН се е увеличила", заяви Живков. 

Припомняме, че двете партии завършиха политическото състезание на 11 юли с фотофиниш, решен в крайна сметка в полза на партията на Станислав (Слави) Трифонов с гласовете на българите от чужбина. Сега сондажът на "Маркет линкс" показва преднина от малко над 2 на сто за ИТН сред гласуващите и от 4 на сто сред всички анкетирани. Разликите в първия случай обаче все така са в рамките на общовалидната статистическа грешка, а "ситуацията е динамична".

Същата е ситуацията и при втория голям двубой - този за третото място в партийните класации между БСП и "Демократична България". На 11 юли социалистите успяха да запазят позицията си, но и тогава, и сега демократичното обединение им диша във врата. Конкретните числа към момента са: 12,4% от всички анкетирани и 16,1% от твърдо гласуващите заявяват подкрепа за левицата, срещу съответно 11,7% и 15,7% на сто за ДБ.

Слави Трифонов първи по одобрение. Втори вече е Христо Иванов. Борисов и Нинова - харесвани само от твърдите си ядра

Любопитни са данните на "Маркет линкс" за одобрението на основите политически лидери сред гражданите. Водачът на ИТН Слави Трифонов държи първото място в класацията с 33% доверие. Втори обаче е съпредседателят и председагел на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов, показва изследването - с 24% доверие, следван от председателката на депутатите от "Изправи се БГ. Ние идваме" Мая Манолова - 22%. 

Добромир Живков обясни, че при Иванов се наблюдава близо 10% ръст в одобрението в последните седмици. Докато при Манолова има лек спад. 

Лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на БСП Корнелия Нинова се нареждат на 4-то и 5-о място в таблицата с разлика от около 1 на сто в полза на бившия министър-председател - 20% срешу 19% доверие. 

И при двамата партийни водачи подкрепата е капсулирана само сред твърдите поддръжници на партиите им, тоест - в партийните ядра на ГЕРБ и БСП, става ясно от анализа на социолога. 

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ е с 8% доверие, сочи изследвнето.