Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

След удължаването на извънредната епидемична обстановка, което беше прието в сряда, днес здравният министър Стойчо Кацаров издаде три нови заповеди - за ограничителните мерки, носенето на маски и т. н. , както и една, посветена на правилата за влизането в страната. 

При последната заповед има поредни промени. Трите зони и условията, при които една държава попада в една от тях, се запазват.

Има новости обаче, свързани с влизането в България от страни, които са в червената зона, т.е. с висока заболеваемост, висок процент на нови, опасни варианти на коронавируса и т. н.

Заповед № РД-01-645/28.07.2021 г. на здравния министър Стойчо Кацаров влиза в сила от днес, 29 юли.

На територията на страната се допускат само български граждани, лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членове на техните семейства. Допускат се и граждани на Европейския съюз, на Европейското икономическо пространство и Конфедерация Швейцария и членове на техните семейства, които пристигат от държава-членка на Европейския съюз, Европейското икономическо пространство и от Конфедерация Швейцария.

Гражданите на ЕС, ЕИП и Швейцария трябва да покажат европейски ваксинационен сертификат или аналогичен ваксинационен документ, европейски сертификат за преболедуване на COVID, но и в двата случая трябва да имат и отрицателен PCR (по-точно валиден COVID сертификат на ЕС), направен до 72 часа преди пристигането. 

Ако им липсва ваксинационен документ или документ, удостоверяващ преболедуване, те могат да влязат в страната само ако имат PCR, но в този случай остават под 10-дневна карантина.

При българските граждани, които влизат в страната, които представят само един от по-горе изброените документи- или за ваксинация, или за преболедувани и или отрицателен тест се поставят под 10-дневна карантина. Но те имат възможността в рамките на 24 часа от пристигането си да си направят нов PCR тест и при отрицателен резултат да бъдат освободени от карантина от директора на съответното РЗИ.

Изискванията не важат за деца до 12-годишна възраст, независимо от зоната, в която е страната, от която идват.

Те не са в сила и за граждани на държави, с които България има споразумение на реципрочна основа за свободно преминаване на техни граждани и лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване и членове на техните семейства, при пристигане от другата държава.

Заповедта за правилата за влизане в страната може да прочетете ТУК. 

На сайта на МЗ са публикувани и останалите две заповеди.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.