Петролът ще продължи да поевтинява през 2015 г. Това се казва в анализ на инвестиционната банка "Морган Стенли" за търговията с черното злато.

Досегашната базова прогноза бе за 98 долара за барел (159 литра). Новата е средната цена да бъде 70 долара. Това реално е цената, около която се движи търговията в момента. Запазването на толкова ниски цени за дълъг период от време би имало силно негативен ефект върху приходите от експорт на петрол на Русия.

И все пак това не е най-страшното за властелина на Кремъл. Руският президент Владимир Путин би трябвало да се притеснява много да не се стигне до негативния сценарий за търговията с петрол. При него според "Морган Стенли" барелът ще се срине до 43 долара още през второто тримесечие на 2015 г.  

Днес цените на петрола отново се понижиха с повече от долар и отново доближиха до петгодишното си дъно, отчетено в началото на декември.

„Без намесата на ОПЕК пазарите рискуват да станат небалансирани, с пиково свръхпредлагане вероятно през второто тримесечие на 2015 г.", твърдят анализаторите на "Морган Стенли".

Петролът сорт „Брент“ с доставка през януари се обезцени до 67,73 долара за барел, в близост до достигнатото през миналата седмица дъно от 67,53 долара, което е най-ниската цена от октомври 2009 г. 

Американският петрол удари седмично дъно от 63,72 долара на 1 декември, което бе най-ниското равнище от юли 2009 г. насам.

За седмицата цената на фючърсите се понижи с 0,46%, отбелязвайки втори пореден седмичен спад.