Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Поредното нападение над екип на спешна помощ в ромска махала, заради което здравният министър Петър Москов  заяви, че "никой вече няма да бие моите лекари" и днес стана повод за размяна на остри реплики. Позицията на Москов предизвика реакция от ромски лидери.

"От 227 нападения над Спешна помощ 175 са в ромски махали. Социалното неравенство не дава специални права”Това заяви пред Нова ТВ здравният министър д-р Петър Москов. Още вчера, след поредните нападения срещу медици, притекли се на помощ с линейка, Москов обяви, че екипи на спешната помощ няма да се отзовават на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността им.  

Днес той уточни, че навсякъде, където е имало нападение над лекар в ромска махала, екипите ще влизат само след споразумение с местните ромски лидери или в присъствието на полиция.

Думите на Москов предзвикаха отговор от ромски лидери. "Не може всички роми се слагат под общ знаменател", коментира пред Нова ТВ лидерът на „Евророма” Цветелин Кънчев.

„Никой няма право да слага всички под общ знаменател. Който е извършил нещо противозаконно, трябва да понесе цялата строгост на закона. Лекарите трябва да придобият особен статут, особено Спешната помощ”, смята Кънчев. Той обаче обвини екипите на Спешна помощ, че много често закъсняват именно когато са повикани в ромските махали. По думите му дори и когато ромите отидат със собствен транспорт в болница, не им се обръща достатъчно внимание. Кънчев предлага образовани ромски младежи и девойки да ходят в ромските квартали да оказват спешна помощ. Не е ясно обаче колко ромски младежи с медицинско образование има на разположение за такава дейност.

Думите на Москов предизвикаха вчера реакция и от лидера на ромската партия ДРОМ Илия Илиев. В декларация от партията заявиха, че изказването на Москов е "противоконституционно, дискриминационно и противоречащо на Хипократовата клетва, която той е положил като лекар".

Ключови думи

Коментари

Ай стига бе!

А когато някой защитава ромите защото са роми това не е ли също толкова нацизъм колкото и когато някой обвинява ромите за циганиите, които правят?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.