Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Си Цзинпин е на посещение в Тибет - първата визита на китайски президент на Покрива на света от 31 години, съобщиха официалните медии, цитирани от Франс прес.

Държавният глава на Китай пристигна в сряда в град Нинчи, разположен в югоизточната част на автономния регион, съобщи Синхуа днес, 48 часа по-късно.

Визитата съвпада със 70-ата годишнина от нахлуването на комунистическите сили в Тибет - събитие, чествано в Пекин като "мирно освобождение".

За деликатния политически характер на региона говори фактът, че само един действащ президент на Китай е посетил Тибет от създаването на КНР през 1949 г. - Цзян Цзъмин през юли 1990 г.

Си Цзинпин също е пътувал до Тибет, преди да поеме върховната власт. Като вицепрезидент на Китай той е бил в региона през юли 2011 г. , във връзка с 60-ата годишнина от "мирното освобождение" на Тибет.

Кадри, разпространени от националната телевизия, показват как Си Цзинпин приветства, слизайки от самолета, множество хора с национални носии, размахали китайски знамена.

Китайският президент бе "топло посрещнат от длъжностни лица и народни маси от всички етнически групи", отбеляза държавната телевизия. Вчера Си отпътува с влак за тибетската столица Лхаса.

Според протибетското движение "Международна кампания за Тибет", жители на Лхаса "съобщили за необичайна дейност и проверки къде ходят" преди посещението, споменавайки за затворени пътища и засилено полицейско наблюдение.

След антикитайски вълнения в региона през 2008 г. Пекин насочи значителни инвестиции към Тибет с надеждата да парира влиянието на Далай Лама, тибетския духовен водач, който от 1959 г. живее в изгнание в Индия.

Протестните нагласи обаче не са се стопили и спорадично се проявяват, със самозапалването на будистки монаси, верни на Далай Лама, отбелязва АФП.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.