Си Цзинпин е на посещение в Тибет - първата визита на китайски президент на Покрива на света от 31 години, съобщиха официалните медии, цитирани от Франс прес.

Държавният глава на Китай пристигна в сряда в град Нинчи, разположен в югоизточната част на автономния регион, съобщи Синхуа днес, 48 часа по-късно.

Визитата съвпада със 70-ата годишнина от нахлуването на комунистическите сили в Тибет - събитие, чествано в Пекин като "мирно освобождение".

За деликатния политически характер на региона говори фактът, че само един действащ президент на Китай е посетил Тибет от създаването на КНР през 1949 г. - Цзян Цзъмин през юли 1990 г.

Си Цзинпин също е пътувал до Тибет, преди да поеме върховната власт. Като вицепрезидент на Китай той е бил в региона през юли 2011 г. , във връзка с 60-ата годишнина от "мирното освобождение" на Тибет.

Кадри, разпространени от националната телевизия, показват как Си Цзинпин приветства, слизайки от самолета, множество хора с национални носии, размахали китайски знамена.

Китайският президент бе "топло посрещнат от длъжностни лица и народни маси от всички етнически групи", отбеляза държавната телевизия. Вчера Си отпътува с влак за тибетската столица Лхаса.

Според протибетското движение "Международна кампания за Тибет", жители на Лхаса "съобщили за необичайна дейност и проверки къде ходят" преди посещението, споменавайки за затворени пътища и засилено полицейско наблюдение.

След антикитайски вълнения в региона през 2008 г. Пекин насочи значителни инвестиции към Тибет с надеждата да парира влиянието на Далай Лама, тибетския духовен водач, който от 1959 г. живее в изгнание в Индия.

Протестните нагласи обаче не са се стопили и спорадично се проявяват, със самозапалването на будистки монаси, верни на Далай Лама, отбелязва АФП.