Бившият военен министър от времето на тройната коалиция Николай Цонев вече официално е начело на Надзорния съвет на държавния "Български ВиК холдинг", показват данните от Търговския регистър. Мандатът на новия състав на органа е фиксиран - до провеждането на конкурс, както изисква Законът за публичните предприятия.

Смяната на върха в холдинга с капитал 1 млрд. лв. е протекла в няколко хода. Министърката на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова първо променя състава на Надзорния съвет, като назначава изцяло нови трима представители на държавата.  Това са Николай Цонев, Николай Ганев и Надежда Николова. Те заемат местата до провеждането на конкурс. 

След вписването на тази промяна новият Надзорен съвет свиква заседание и избира Цонев за председател. 

Другото решение на Надзорния съвет е да смени двама от тримата членове на Управителния съвет на "Български ВиК Холдинг" - назначени са Ася Стоянова и Ивайло Ванков.

Ася Стоянова бе директор на дирекция "Обществени поръчки" в Министерство на земеделието по времето на Нихат Кабил от ДПС и бе уволнена по време на първото правителство "Борисов", но след това при кабинета "Орешарски" е възстановена и дори повишена в главен секретар на министерството. По-късно министър Десислава Танева от ГЕРБ я уволнява. 

Ивайло Ванков е свързан със строителната компания "Понс", която спечели редица поръчки във водния сектор по времето на кабинета "Орешарски".

И до момента регионалната министърка от служебния кабинет не е обяснила публично защо се е спряла на Цонев и какъв опит има той във ВиК-сектора.

Кой е Николай Цонев

Николай Цонев е бизнесмен, завършва военното училище в Шумен и по времето на социализма е офицер-артилерист, но през 1992 г. се уволнява от Българската армия. Кариерата му във военното министерство вече като цивилен служител започва още по времето на Иван Костов. От 1999 до 2000 година той ръководи дирекция „Управление на доставките“ в Министерството на отбраната - това е ключово звено, през което минават огромни поръчки за изхранването на армията и подсигуряването на въоръжените сили с всякакви материали и ресурси. През 2001 година става съветник на военния министър Николай Свинаров (НДСВ), а през 2002  г. оглавява Изпълнителната агенция „Социални дейности“ към МО.

По времето на тройната коалиция е избран за военен министър от квотата на НДСВ. 

Управлението му е свързано както с рязко повишаване на социалните придобивки за армията, но и с редица обвинения в лобизъм, особено за предприятия от хранителната промишленост, които стават доставчици на армията. 

На 1 април 2010 година Цонев зрелищно е арестуван и обвинен в предлагане на подкуп на следовател, като по време на ареста заместник-градският прокурор Роман Василев нарича Цонев „абсолютен престъпник“, докато той е свален на пода и окован с белезници. На 28 октомври 2012 година Цонев е оправдан от Софийския градски съд по това обвинение.

На 1 юни 2012 г. Цонев е оправдан от Върховния касационен съд по друго дело – за сключване на четири сделки през 1999 г. когато е ръководител на дирекция „Управление на доставките“ в Министерството на отбраната.

Цонев е съден и оправдан по четири дела и през август 2015 г. осъжда прокуратурата на втора инстанция да му плати обезщетение в размер на 15 хил. лева.