Задължителното гласуване може да бъде въведено за следващите редовни парламентарни избори. Това е едно от ултимативните исканията на Патриотичния фронт, за да подкрепя властта, пише в. "Труд". Формациите от управляващата коалиция - ГЕРБ и Реформаторският блок (РБ), засега смятат, че първо трябва да се проведе референдум.

ГЕРБ са склонни вотът да стане задължителен, но в РБ нямат обща позиция. Само СДС подкрепя задължителното гласуване, докато останалите формации смятат, че трябва да има референдум.

АБВ също са склонни да подкрепят задължителен вот. Бившият лидер на БСП Сергей Станишев също заговори за задължително гласуване малко след последния евровот. ДПС са твърдо против.

Според съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов задължителното гласуване трябва да се въведе още за местните избори догодина. Той настоява да има и активна регистрация за избирателите.

"Въвеждане на активната регистрация все още не е обсъждана в ГЕРБ, кавза зам.-шефът на ПГ Красимир Велчев. - Ние сме за референдум, ако няма политическа воля в парламента”.

В ГЕРБ обаче смятат, че референдумът трябва да е заедно с местните избори, за да се спестят средства.

Според юристи въвеждане на задължително гласуване може би ще наложи промяна в Конституцията. В чл. 42 от основния закон е записано, че  гражданите, навършили 18 години, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода, имат право да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа.