Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент се събира на заседание на 12 юли заради наложените от САЩ по закона "Магнитски“ санкции срещу група българи, сред които Делян Пеевски и Васил Божков.

Това съобщиха за Клуб Z от парламентарната комисия, известна още като CONT.

На 12 юли членовете на CONT ще обсъдят усвояването на средствата на ЕС в България. Ще бъдат изслушани представители на Комисията от отделите за земеделие и регионални дейности, както и на ОЛАФ - Службата за борба с измамите.

В момента членовете на комисията просто искат да се прецени дали няма нередности в управлението на европейските средства в България, изтъкнаха от CONT. Решението да бъде направена преценката е свързано с действията на Вашингтон.

Предстоящият дебат е нормална процедура за комисията, уточниха от ЕП. В повечето случаи това не води до обсъждане в пленарна зала, изготвяне на доклад или мисия в страна членка. Специално за случая е трудно на този етап да се каже какво ще последва.

Клуб Z получи достъп и до документи за предстоящото заседание на CONT. В него се казва, че по най-нови данни на ЕК България губи за 2018 г. 1,2 милиарда евро от измами с ДДС и други данъчни задължения, от банкрути и несъстоятелност. Това е по-малко в сравнение с предходните 4 години.

Между 2015 и 2019 г. ОЛАФ е засякла у нас нередности по 1126 случая. През 2019 г. са проверени 6 случая със съмнения за измами в областта на земеделието и един по средствата за сближаване за над 685 000 евро. Проверката е обхванала и случаи на други нередности за 13,9 милиона евро.

Документът цитира също данни от доклад на Центъра за изследване на демокрацията. Според тях у нас годишно измамите с европейски средства се оценяват на 70-300 милиона евро. За периода 2014-2020 г. те са били от 500 милиона до 1,78 милиарда евро.

Единственият постоянен член от България на Комисията по бюджетен контрол е социалистката Цветелина Пенкова.

Заместващ член е Андрей Новаков от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП).