За човек, който ще има добра възможност да бъде сивият кардинал на българската политика след парламентарните избори в неделя, телевизионният водещ, певец и комик Слави Трифонов видимо стои в сянка.

Това пише „Политико“ в статия, озаглавена „Тайнственият шоумен Трифонов държи ключа към властта в България“.

Висок 2 метра, с обръсната глава и пиратски обеци 54-годишният Трифонов отдавна е едно от лицата, от които никой не може да избяга в балканската страна, благодарение на народняшките си хитове и вечерните токшоута, които водеше почти 20 години до 2019 г.

Но успехът на преоткриването на самия Слави като бунтовник срещу елита, способен да събере движение, което да сложи край на кариерата на бившия премиер Бойко Борисов, се оказа голяма изненада. Дори за самия Борисов, който е настръхнал заради заплахата на шоумена срещу неговото продължило повече от десетилетие доминиране в българската политика.

В нерешените избори през април партията на Трифонов излезе втора след ГЕРБ на Борисов, като спечели 18 на сто от гласовете. След като изборите доведоха до задънена улица и служебно правителство, сега проучванията показват, че Трифонов може да спечели вота в неделя. И това ще увеличи натиска срещу него да сглоби коалиция, която да определи политиката в ерата след Борисов.

След като се обърна на 180 градуса от битността си на дърдореща телевизионна звезда през последните 30 години, стратегията на Трифонов като политик е да избягва светлината на медиите и да разчита предимно на постове във фейсбук, за да си създава ореол на метач, който ще измете повсеместната корупция и шуробаджанащина, които най-силно притесняват много избиратели.

Като излива гнева си върху традиционните партии, той описва България като страна, в която „мафията си има държава“, и обвинява управлението на ГЕРБ в „корупция, злоупотреби и некомпетентност“.

Но дори тактиката му на подводница да изглежда работеща, неговото неявяване и дълго мълчание са сюрреалистични. Веднага след големия си успех през април той бе неоткриваем няколко дни, като каза, че имал симптоми, подобни на тези на коронавируса. Когато дойде редът на партията му да състави правителство, той издигна като кандидат-премиер шахматистката гросмайстор и политически неопитната Антоанета Стефанова, само за да върне тя веднага мандата.

Борисов изтълкува отсъствието и театралниченето на Трифонов като знак за нерешителност и нарече партията му „безотговорна“ и „политически страхлива“. В отговор съюзниците на Трифонов отричат личните амбиии на певеца. Тошко Йорданов – зам.-председател на партията на Трифонов и един от неговите бивши сценаристи, заяви пред бТВ:

„Слави не е човек, който иска персонално власт, той е човек, който иска резултати.“

Проблемът е, че програмата на Трифонов освен плана му за промяна на избирателната система, е до голяма степен загадка. Въпреки приказките му, че е голям борец срещу корупцията, той забележимо мълчеше по време на големите антикорупционни протести миналото лято. В миналото той публично призна за приятелството си с хора от подземния свят.

Всичко това поражда въпроса кой е истинският Слави Трифонов, изтъква „Политико“.

Шат на патката главата

Макар да няма политически опит, Трифонов е хаплив критик на управниците от три десетилетия насам. Любовната му връзка с телевизията започна в началото на 90-те г. на ХХ век, малко след падането на комунизма. Той се присъедини към изцяло студентското предаване „Ку-ку“ - една от първите политически сатирични програми в посткомунистическа България.

„Ку-Ку“ се превърна в ракета за други две телевизионни шоута, които станаха една от движещите сили на антиправителствените протести по времето на бурния и болезнен преход към демокрация. През 2000 г. Трифонов намери пристан в късния часови пояс на бТВ като водещ на свое собствено предаване. Направено по модела на американските среднощни токшоута, „Шоуто на Слави“ стана едно от най-гледаните телевизионни предавания в страната.

За близо две десетилетия той интервюира стотици български и чуждистранни знаменитости, актьори, певци и политици, сред които и Борисов. Политическите скечове и монолозите по злободневните теми се превърнаха в отличителни знаци на неговото шоу. Извън студиото той бързо сменяше своя костюм и вратовръзка с черно кожено яке и тъмни очила, за да пее на концерти пред десетки хиляди хора.

Факсимиле от публикацията на "Политико"

С близо 30 албума в своята дискография, сред които заглавия като „Ръгай чушки в боба“, „Шат на патката главата“, „Новите варвари“ и „Песни за българи“, Трифонов показа, че е талантлив музикант. Той смесва редица музикални стилове от попа и традиционния фолк, от балканските ритми до рока и пънка.

В доклад за конференцията през 2010 г. на Американската асоциация за славянски изследвания Анджела Родел – музиколог и преводач, анализира използването на фолка в неговите песни. През годините Родел заявяваше:

„Трифонов си даде сметка, че за традиционната българска публика, която отговаря с ентусиазъм на проявите на патриотичен национализъм, фолк музиката има по-голямо политическо влияние и по-емоционална сила, когато се свири „искрено“, отколкото ако е разводнена в очевидна музикална и текстова пародия, както той обичаше да прави в началото на кариерата си на шоумен.“

Тези оттенъци излязоха на предна линия в подготовката за изборите през април. Поради предизвиканите от пандемията ограничения, забраняващи големи събирания на закрито, Трифонов и групата му свиреха в празна зала, украсена със снимки от знакови места и забележителности от българската история. Десетки знамена с надписа „Свобода или смърт“ заместиха липсващата публика. Двучасовото шоу „Къде си, вярна ти любов народна“ включваше редица патриотични песни, допълнени с вдъхновяващи послания да се излезе и гласува. Над 20 000 българи гледаха предаването на живо по фейсбук, на което традиционните партии могат да завидят.

Обожаван от мнозина заради своите харизма и артистичен талант и оплюван от други, които смятат неговите текстове и музика за просташки, през годините Трифонов прерасна в поляризираща фигура. Където и да погледнете, той вече е нарицателно име.

Апетит към политиката

През последните години апетитът на Трифонов към политиката се изостри. Той инициира национален референдум за правото на глас и финансирането на политически партии, който се състоя през 2016 г.

Той организира и кастинг в стил риалити шоу, за да набере следващото поколение български политици. След като известно време намекваше за влизане в политиката, през 2019 г. той най-после създаде собствена партия. Вдъхновен от една от своите песни, първо кръсти партията „Няма такава държава“. След като съдът отказа да регистрира формацията заради използване на националния флаг в емблемата ѝ, телевизионният водещ избра името на един от албумите си - „Има такъв народ“.

Макар да не се идентифицира ясно с протестите от миналото лято, Трифонов всъщност се облагодетелства от изразеното на тях всеобщо недоволство срещу състоянието на държавата.

„Това е знак, че протестите постигнаха целта си. Макар да не успяха да свалят Борисов, те направиха невъзможно задържането му на власт“, каза Весела Чернева – директор на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) и шеф на българското му подразделение.

Въпреки че почти три десетилетия бе в светлината на прожекторите, Трифонов избра да издигне комуникационна стена около своята партия и отказа да бъде интервюиран за тази статия, изтъква „Политико“. Той рядко се изявява извън своя телевизионен канал, който стартира през 2019 г.

Макар това мълчание досега да е в негова полза, Чернева предупреждава, че той трудно би могъл да продължи да го прави, ако партията му трябва да състави правителство и да управлява страната.

„Тогава ще му трябва по-голяма публика извън твърдите му поддръжници, най-вече по време на криза“, каза тя.

Засега изглежда, че симпатизантите му не са притеснени от неговия нетрадиционен и тих подход.

Вяра Мартинова – 45-годишна, офис мениджър от София, която е гласувала за „Има такъв народ“, следи отблизо политическите стремежи на Трифонов.

„Не виждах за кого бих могла да гласувам, докато не дойде партията на Слави. Бих искала да видя радикална промяна, а те са единствените, които могат да направят така, че тя да се случи“, заяви Мартинова, като допълни, че не е гласувала повече от 10 години.

И наистина, посланията на ИТН срещу елита засвириха и по тънката струна на младите българи. Близо една четвърт от гласовете дойдоха от хора на възраст 18-30 г. - демографска група, често смятана за необвързана с политиката.

„Години, след като популярността му премина своя зенит, той пак успя да намери пътя, по който да достигне и разтговаря с младите“, заяви Първан Симеонов – политически анализатор от София.

От осмиването на политици до превръщането в политик

В опита си за обяснят скриването му през април наблюдатели умуват дали второто място на изборите може да е изненадало Трифонов.

„Едно е да бъдеш един от новопоявилите се политически играчи с новата себестойност, която върви с това. Но съвсем друго е да поемеш отговорност за управлението на страната и да бъдеш този, който трябва да състави правителство“, каза Весела Чернева в ЕСВП.

Ограниченото медийно присъствие на Трифонов смущава и политическите му съперници, и анализаторите.

В навечерието на изборите в неделя Трифонов обяви, че няма да се кандидатира за депутат, и намекна, че може да не е премиер, ако партията му има шанса да състави правителство.

„Не знаем какво да очакваме. Най-вероятно той ще разчита на успешните министри от служебното правителство. Но остава главният въпрос – дали той ще има апетит за реформи или ще бъде погълнат от старите мрежи на лоялностите“, каза Чернева.

Първан Симеонов е наясно, че изборният успех на ИТН е свидетелство за това, което той нарича навици на незрелите избиратели.

„Още през 2009 г. Борисов дойде на власт, защото хората искаха значителна промяна. Сега е ред на Трифонов“, каза той.

Според анализатора българите имат склонността да фаворизират популисти аутсайдери, които обещават грандиозни промени и бързо оправяне.

В действителност самият Трифонов споделя същите тъжни мисли. Песента, вдъхновила оригиналното название на партията му, рисува мрачна картина на загнила държава, където властва корупцията, медиите се продават, депутатите са фалшиви, а хората чакат да дойде поредният спасител. Иронията е, че е Трифонов, който сега играе ролята на новодошъл, обещаващ да разруши политическото статукво.

„Малко е парадоксално, че някой, осмивал политици десетилетия наред, сега се е устремил да става един от тях“, казва Първан Симеонов.

Бел. ред. Музиката продължава да е част от политическия инструментариум на Трифонов. Вчера той я използва в ромската махала в столичния квартал "Христо Ботев". Там Софи Маринова - негова партньорка на сцената, освен с изпълненията си, пряко агитира за  "Има такъв народ":