За последен път днес Ангела Меркел ще събере лидерите на Западните Балкани в рамките на Берлинския процес, който бе инцииран от нея преди седем години с цел да ускори членството на страните от региона в ЕС. 

В срещата участват лидерите на Северна Македония, Албания, Сърбия, Косово, Черна Гора и Босна и Херцеговина.

Преди 7 години идеята на процеса бе, че той ще продължи само четири години. За съжаление обаче седем години по-късно той все още буксува, а напредъкът е незначителен, отбелязват коментаторите.

Всички медии припомнят и как завърши последната среща, която бе организирана в София. „Сдобрете се“, апелира Меркел към участниците във форума, обръщайки се най-вече към България и Северна Македония. Правителството на Бойко Борисов блокира процеса за присъединяване на Северна Македония заради различни интерпретации на историята. Половин година по-късно нито София, нито Скопие са променили позициите си.

От първата среща на Берлинския процес до днес 6-те страни кандидатки се срещат веднъж годишно с представители на ЕС, които се чувстват политически или географски свързани със страните от региона.

Но не само България се оказва пречка в интеграционния процес – Холандия и Франция също слагаха неколкократно спирачка. За последно днес, след като Париж заяви, че блокира либерализирането на визовия режим за Косово, докато не се подпише споразумение за връщане на имигранти без право на статут.

Това затруднява основната цел на Меркел на тази среща – да се увери, че Берлинският процес ще продължи и след като тя излезе от политиката през септември.

„Европейската перспектива пред Западните Балкани трябва да продължи да е приоритет“, заявиха и от Бундестага.

От началото на годината Германия провежда интензивни совалки с единствената цел да постави членството на страните от Западните Балкани в ЕС сред първите пет приоритета на страните-членки.

Засега има твърде малко напредък – освен споразумение за обмен на ученици и студенти, няколко инфраструктурни проекта и отпадането на роуминга помежду им, други точки от многобройните екшън планове за членство в ЕС не са постигнати. Идеята на София за общ пазар по примера на ЕС между 6-те страни от региона също не напредва. Засега с нея са съгласни само Албания, Северна Македония и Сърбия.

„Убедена съм, че близкото и по-далечното бъдеще на страните от Западните Балкани е в ЕС. За целта обаче правителствата трябва да преодолеят национализма и недоверието си“, заяви Меркел в началото на срещата днес. Тя предупреди и да не се позволява на билатералните спорове да взимат превес над целия процес.