СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Новият премиер на федералната провинция Тюрингия със столица Ерфурт от днес е Бодо Рамело от германската крайна левица – “Ди Линке”, наследничка на компартията на ГДР.

Милиони германци се питат възкръснаха ли комунизмът и тайната полиция на ГДР – Щази, или Германия пише нова история.

По данни на спецслужбите две трети от депутатите на “Ди Линке” в парламента в Ерфурт са бивши апаратчици и служители на Щази.

“Не допускайте Карл Маркс да влезе в правителствената сграда в Ерфурт!” Този драматичен призив отправи канцлерката Ангела Меркел в предизбирната битка през септември за парламент на федералната провиниця Тюрингия.

Нека припомним, че Германия има федерално правителство начело с канцлер и парламент – Бундестага. Всичките 16 федерални провинции обаче си имат свои правителства и парламенти, които се избират на общи избори.

Вчера посткомунистите влязоха във властта със свой премиер. За пръв път след рухването на Берлинската стена наследничката на компартията излъчи министър-председател. След 24 години на власт в Тюрингия християндемократите на Меркел са в опозиция.

Лидерът на крайната левица в Тюрингия - Бодо Рамело (58 г.), се провали на първия тур, не му достигна един глас, но при повторния вот спечели необходимото мнозинство от 46 гласа в 91-местния парламент на федералната провинция с 2,2 милиона население. Рамело ще управлява в тройна коалиция – посткомунисти, социалдемократи и зелени.

Жители на Ерфурт протестират след победата на Рамело.

Вотът, определян като исторически по-скоро в отрицанелен смисъл, разбуни духовете в Германия. Дори в Ерфурт снощи се състоя многохиляден митинг под лозунгите “Щази вън!”, “Не на управлението на комунистите!” и “Само глупавите говеда сами си избират палачите”.

Пропусна да спомене Бог

При клетвата си днес пред парламента Бодо Рамело не произнесе заключителното изречение: “Бог да ми е на помощ”. То не е задължително, но спестяването му внася смут в християнска Германия. 

В речта си след клетвата Рамело се врече да търси консенсус с всички парламентарно представени политически сили. Той припомни и максима на федералния президент Йоахим Гаук: “Помирявай, не разединявай!”  Не спомена обаче позицията на държавния глава – посткомунистите все още не са се разделили с миналото си в една безправова държава – ГДР.

Бодо Рамело е роден на 16 февруари 1956 г. в Остерхолц-Шармбек, западногерманската федерална провинция Долна Саксония. Баща му умира, когато момчето е едва 11-годишно. Бодо израства сред лишения, но успява да вземе матура. Завършва търговия, но се посвещава на профсъюзното дело – от 1981 до 1990 г. в Западна Германия, а след това до 1999 г. в Тюрингия.

През април 1999 г. е приет за член на Партията на демократичния социализъм, наследничка на компартията на ГДР, впоследствие преименувала се в “Ди Линке” (Левицата). Същата година влиза в парламента в Ерфурт, а през 2001 г. става шеф на фракцията на посткомунистите.

От 2006 г. има трети брак с италианката Джермана Алберти. Тя пък работи за фондация “Роза Люксембург”. Рамело има двама големи синове от първия си брак.

Дали Бодо Рамело ще удържи властта при трудна тройна коалиция само с един глас мнозинство в парламента в Ерфурт, все още е въпрос без отговор. 

Засега е ясно само едно – в мнозинството си германците са против властови позиции за посткомунистите.

“Опасното завръщане на наследниците на компартията на ГДР във властта”, е коментарът на в. “Билд”.