Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Експлозия, последвана от голям пожар, е станала днес около обяд в най-голямата румънска петролна рафинерия "Петромидия" (Petromidia), близо до Констанца, съобщава румънският делови сайт „Бизнес ривю".

Висок стълб дим може да се види от плажовете на Мамая и други близки градове, включително Констанца, където жителите също съобщават, че са чули силен гръм, преди да видят пушека.

Според  новинарския сайт Replica Online един човек е изчезнал, а петима са ранени. Всички останали работници и служители са евакуирани.

В района е обявена „червена тревога“ и населението е посъветвано да напусне района или да остане у дома, съобщават още цитираните източници. 

Ройтерс цитира компанията собственичка на рафинерията „Ромпетрол“, че инцидентът е станал в инсталацията за производство на дизелово гориво. На местопроизшествието са спасителни екипи със специални автомобили и с хеликоптер. Технологичните процеси в предприятието са били спрени съгласно с процедурите за безопасност. Екипите работят да ограничат и потушат пожара.

“Опасността от по-нататъшни експлозии е намалена, защото пожарникарите гасят пожара", казва пред агенцията Раед Арафат, шеф на румънските служби за извъредни ситуации.

Гъстият облак дим се движи към морето, а не към сушата, предаде българската бТВ. Тя цитира румънски правитествен представител, според когото вредите за околната среда могат да бъдат значителни.

„Ромпетрол“ не е коментирала възможната стойност на щетите.

 „Петромидия“ се намира в Наводари, на 25 км северно от Констанца, която е най-голямото румънско пристанище.

 

Няма данни за пострадали  български граждани при експлозията

в рафинерията ‘‘Петромидия‘‘ в Румъния

Няма данни за пострадали българи

Няма данни за пострадали  български граждани при експлозията в рафинерията ‘‘Петромидия‘‘ в град Нъводари, окръг Констанца в Румъния.

Посолството ни в Букурещ не е получавало сигнали от бедстващи български граждани или официални данни от румънските  власти за пострадали наши сънародници.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Румъния на телефон:  +40 21 230 21 50; +40 21 230 21 59; +40 21 230 21 50; +40 21 230 21 59 или на имейл: [email protected]

.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.