"Да си поставим за цел до началото на есента да има двойно повече ваксинирани. Ако сега с една доза са 25 на сто, да станат 50 на сто."

Това каза служебният здравен министър Стойчо Кацаров по време на среща с представители на религиозните общности в България, граждански сдружения, здравни медиатори, журналисти, авторитетни и популярни личности.

Те трябва да поставят основните на Обществен съвет, който да работи за популяризирането на ваксинацията срещу COVID-19.

Срещата беше общо говорене, като част от участниците споделиха личен опит. По-структурирани идеи не бяха представени. Как и колко често ще действа съветът също не стана ясно.

В разговора се включиха представители на основните религиозни общности в България с едно съществено изключение - липсваха представители на Българската православна църква.

"Българският народ не е антиваксърски настроен"

"Да помогне всеки с авторитета си, с мястото, което заема. Това е смисълът на това наше усилие, това е мисия, не е административна задача. Не е трудно, ако продължим с желание и ентусиазъм, ще успеем да убедим хората. Моето дълбоко убеждение е, че нашият народ не е антиваксърски настроен", каза накрая на срещата Кацаров.

Самият той обаче предупреди, че в момента цари измамно успокоение. Съветничката на министъра проф. Мира Кожухарова повтори, че с най-голяма вероятност наесен ще има нова вълна на коронавируса и че изследванията показват, че при сложени две дози - ваксините предпазват от все по-доминиращия Делта вариант.

Към момента България трайно остава на последното място по процент на ваксинирането население в ЕС, а към тази неласкава статистика доц. Александър Оскар прибави и друга - че на водеща позиция по друг показател - лекари, които са против ваксинациите.

"Много голяма съпротива има сред лекари за ваксините"

"Много голяма съпротива има сред лекарите в България по отношение на важността на ваксинацията. Ние сме първенци не само по смъртност, но и по отношение на това каква част от лекарите резистират срещу ваксинациите. За мен е много важно и БЛС да се включи с промотирането сред здравните работници", каза той. 

Доц. Оскар, чието име напоследък беше медийно споменавано често около скандала около ръководството на болница "Александровска", присъстваше и като председател на организацията на евреите в България "Шалом".

Директорът на БТА Кирил Вълчев разговоря с доц. Александър Оскар, който този път присъстваше в качеството си на представител на еврейското вероизповедание.

"Хората се влияят от нагласите сред медицинските работници. Готови сме да съдействаме чрез нашите структури в цялата страна", добави той. Преди това доц. Оскар посочи и положителния пример на еврейската общност в страната - над 70 на сто ваксинирани с две дози.

За ролята на медиците, с акцент върху личните лекари говориха и други от участниците.

"Битката е голяма. На места здравни медиатори са нападани заради ваксините"

"Казвате, че сред ромите ваксинацията е слаба - около 10 на сто, но при медиците е също едва 20 на сто", каза Захари Атанасов, член на УС на Националната мрежа на здравните медиатори и пастор. Той сподели интересни практически наблюдения за имунизацията сред ромите.

"Обстановката е почти навсякъде (в големите ромски общности-бел. ред.) една и съща, има много голяма опозиция срещу нас. И от ромската общност, и малко странно от хора, които са интелегентни - от лекари. Сред ромите голяма част от хората си мислят, че ваксините могат да променят иРНК структурата и т. н. Опитвам се да убедя общността и в църквата , и в кварталите, че това няма нищо общо с конспиративните теории", каза той.

След което говори за личния пример: "Аз се ваксинирах. Как мога да убедя някой, ако не мога да дам личен пример. А има много медицински лица, които не са ваксинирани", добави пасторът и здравен медиатор. 

Той обясни, че има много случаи, в които медицински лица, общопрактикуващи лекари са казвали: "Няма нужда, то ще премине".

Говори и за друг проблем - агресия към здравните медиатори, които са нападани, когато разясняват предимствата на ваксините.

"На места има здравни медиатори, които са били нападани заради ваксините. Гонени са от общността. Има агресия и върху здравните медиатори. Имаме голяма битка", добави Апостолов.

Заявка за готовност да помагат за убеждаването за ваксинирането сред своите религиозни общности дойде и от представителите на католическата църква в страната, от главното мюфтийство, от Обединените евангелски църкви, от арменците.

"Липсата на БПЦ се усеща и е безкрайно жалка"

Но без Българската православна църква. Представител на основното вероизповедание в страната нямаше.

"Липсата на представители на БПЦ се усеща и тя е безкрайно жалка. надяваме се да се присъединят към нас. В момента се борим да спасим нацията", отбеляза оперната прима Александрина Пендачанска.

Според нея е необходимо е да се финансира бъдеща по-мащабна и амбициозна програма. да започнем да мислим рационално, с елементарни послания, да работим по групите, да стигнем до всички нива и групи, смята тя. 

Пендачанска се включи и с личния си опит - ваксинирана при първа възможност, след нея и двете ѝ дъщери на 15 и 22 г. "Но ми трябваха три месеца, за да убедя баща ми, за да се ваксинира. Нямаше медицинска подкрепа", добави тя.

"Когато аз попитах общопрактикуващия се лекар за вакиснацията, той отвърна: "Моля те, не ме занимавай с глупости".

Това разказа тв водещата Нана Гладуич, която беше и популярно лице, и като представител на пациентите с онкологични, и председател на фондацията "Една от осем".

Трябва да имаме конкретна цел, не просто дайте да се ваксинираме, смята Нана Гладуич.

 

"Не може да с говори само с "Ваксинирайте се!". Все едно аз да се обърна и да кажа: "Раждайте деца!"

"Не ми се иска да си мислете, че аз, Марта Вачкова или Графа можем да агитираме за една ваксинация. Ше направя всичко възможно, защото вярвам в науката и съм човек, спасен от науката. Да, декларирам желанието си да работя, за да не сме на последно място по ваксинация, добави тя.

Но призова и за повече конкретност и насоченост на информационната кампания:

"Трябва да чуваме повече специалисти. Не може да с говори само с "Ваксинирайте се!". Все едно аз да се обърна и да кажа: "Раждайте деца!" Трябва да се говори и да се развенчават митове. Как действа ваксината, защо тя не може да чипира, да променя ДНК. Хората имат своите лични малки страхове, те се страхуват от нещо лично, тяхно.  Да се потърсят експертите, които представляват тези групи хора, на които да се обясни защо тази ваксина е добре да се сложи, защо няма да им навреди. Трябва да имаме цел, конкретна, не просто дайте да се ваксинираме. Аз се ваксинирах, но искам да попитам хората, които не са - защо", обясни тв водещата.

За необходимост от съвсем друг подход, таргетиран към отделните общности, след съответните проучвания на общественото мнение от социолози и психолози, за да се въздейства на всяка група конкретно, призова психоложката Ани Владимирова.

От директора на БТА Кирил Вълчев дойде уверението, че съдържанието, свързано с пандемията и ваксините в агенцията, ще стана достъпно за всички.