Все още мотивите за нападението с нож във Вюрцбург се разследват. Според полицията извършителят – 24-годишен сомалиец, който преди седмица уби две жени и рани тежко други пет в центъра на Вюрцбург, е бил ислямист. Освен това е лежал и в психиатрия.

Сега самият атентатор твърди, че е бил жертва на неонацисти при погромите в Кемниц през 2018 година. Дали това е вярно, тепърва ще се изяснява. Засега се знае само, че сомалиецът е живял в Саксония до 2019 година. 

Атентаторът е давал интервю през 2018 година дни, след като по улиците на града излязоха протестиращи заради убийството на 35-годишен мъж от бежанец. Протестите обаче бяха яхнати от крайнодесни и се превърнаха в масови гонения на чужденци и чупене на магазини и будки на хора от негермански произход.

Сред жертвите тогава имаше и много евреи. Нападнати бяха и много журналисти.

Сомалиецът разказва в това интервю, че е бил нападнат на улицата от крайнодесни. Той успял да избяга, но неговият афганистански приятел, с когото са се разхождали заедно, е пострадал сериозно.

„Страх ни е да живеем в Кемниц. Страх ме е да отида дори до магазина“, казва още той.

Министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер пък разкритикува положението на някои бежаци в страната, които от години са настанени в домове и не се работи за интеграцията им.

„Ако един млад мъж е оставен в дом повече от 6 години и никой не се интересува има ли образование, има ли работа, то тогава не можем да кажем, че политиката ни е успешна“, заяви той.

Досега в дома и вещите на атентатора на се намерени пропагандни ислямистки материали. Има обаче улики, които го свързват с ислямистката сцена като телефонни разговори, в които е изразявал омразата си към друговерците.

Последно той е живял в приют за бездомни, където обаче многократно е показвал агресия към другите обитатели. След като нападнал и шофьор на улицата, е бил настанен за кратко в психиатрия. Пуснат е само след ден, тъй като не представлявал опасност за себе си и околните. Разследва се и дали преценката на лекарите е била погрешна.