Да отпадне въвеждането на новите екостикери за МПС-та, предлага Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) на министъра на транспорта.

Според последните разпоредби екостикерите трябва да влязат в сила от 12 юли и задължават пунктовете за годишен технически преглед да ги поставят на превозното средство. Анализ на КПКОНПИ обаче е установил, че влизането в сила на измененията крие риск от потенциално неефективно разходване на публичен ресурс и допълнително увеличаване на разходите за гражданите и бизнеса.

„Не се оспорва необходимостта отползите от ограничаване на движението на моторните превозни средства, които отделят високо количество вредни емисии в определени зони на населените места“, се посочва в съобщението на комисията.

Справка на КПКОНПИ е показала, че по информация от официалната интернет страница на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, за изработването на „Знак за периодичен преглед за проверка на техническата изправност на ППС“ („екостикер“), при годишен тираж от 1 500 000 бр. е зададена единична цена от 6,80 лв.

“Това потвърждава идентифицирания риск от разходване на значителен размер публични средства. Отделно трябва да се вземат предвид и всички други разходи по въвеждане в действие на цялостната система за идентификация и контрол. Вместо това, може да се използват вече изградените системи за автоматично разпознаване на регистрационните номера, както и съществуващите решения в областта на информационните технологии, за да се сведат до минимум публичните разходи и разходите на собствениците на МПС“, се казва още в позицията на комисията.