Уникално любопитен скандал се вихри около футболния гранд "Стяуа". Шампионът на Румъния, контролиран от скандалния бизнесмен Джиджи Бекали от 2004 г. насам, загуби правото да използва марката и името "Стяуа" след решение на Върховния касационен съд, което е окончателно и не подлежи на обжалване.

Клубът, носетел на Купата на европейските шампиони за 1986 г., може да остане без идентичност. Отборът на Бекали може да изгуби всичко, което е спечелил преди 2004 г., ако не се стигне до споразумение между двете спорещи страни - Бекали, който в момента лежи в затвора, и Спортния клуб на армията, притежаващ правата на марката "Стяуа".

С други думи "Източната звезда" е напът да бъде разделена на две - играчите, персоналът и всичко, което касае оперативната част, остава при настоящия бос, а историята, колекцията от трофеи и идентичността - към Спортния клуб на армията, който пък не разполага с отбор.

Проблемът бил заложен преди години, когато Джиджи Бекали, чиято присъда е за незаконни заменки на терени с военното министерство, се договорил да използва марката "Стяуа" със спортна асоциация на армията, която впоследствие била закрита. Редица генерали били против споразумението още в началото, а сега категорично отхвърляли желанието на щаба на Бекали за ново. А съдебният спор между ФК "Стяуа" (Букурещ) и Спортния клуб на армията датира от 13 септември 2011 г.

И бе разрешен тези дни, като се има предвид факта, че в края на годината изтича срокът, в който ФК "Стяуа" може да използва името и всичко останало. Адвокатката Габриела Милчев обяснява пред румънската преса, че дружеството на Бекали е изгубило всякакво право над марката "Стяуа", включително цветовете на екипа.

Евентуално продължаване на използване на марката предполага споразумение със Спортния клуб на армията, в което трябва да се определи за какъв период и срещу каква сума. Неофициално се говори, че на Бекали са поискани два милиона евро. В противен случай отборът му ще трябва да започне от нулата.

Това без съмнение е ударът на годината в румънския футбол, още повече ако не се стигне до споразумение между страните, посочва в. "Ромъния либера".