България спешно трябва да изготви плана си за възстановяване, това е в общ интерес на всички. Това заяви председателят на ПЕС Сергей Станишев на конференция на Партията на европейските социалисти в Берлин.

„Както знаете, вече има поредица от одобрени национални планове за възстановяване. Аз съм в контакт с вицепремиера на служебното правителство. Имат цялото съдействие от ПЕС и в експертен план, и за съдействие за контакт с еврокомисарите. Надявам се работата, която е започната, успешно да бъде завършена в кратки срокове и още служебното правителство да може да представи план за възстановяване. Защото процесът на ратификация вече мина, има страни, които получиха одобрение и вече ще получат първите траншове. Ние за съжаление още не сме сред тях. Аз от една година говоря, че трябва да се работи по това да има национални кръгли маси с работодатели, синдикати, политически сили, за да имаме един не формален, бюрократичен план, който всички знаем в какво обикновено се превръща. А реален план, който да даде шанс за възстановяване на икономиката на нивото от преди кризата с коронавируса“, заяви Станишев пред журналисти. 

„Ние сме най-отзад на опашката по икономическо развитие и трябва да ускоряваме темпото. Това е единственият ни шанс и доколкото зависи от нас, ние ще помогнем на българското правителство. И на служебното, и на това, което ще бъде сформирано след изборите, защото това е от общ национален интерес за всички българи“, допълни той.

Според него в България е проблем това, че няма последователна политика в нито една сфера. „Всяко правителство започва от нулата, заличава това, което са правили преди... Аз не казвам, че не трябва много от това, което ГЕРБ правиха повече от 10 години да не се променя, защото, както знаем, властта развращава, а абсолютната власт го прави в още по-голям мащаб. Това всичко трябва да се промени, но наред с това ние не можем да започваме от нулата всеки път“, категоричен бе бившият премиер. Той заяви и че единственият път, когато е имало приемственост, е било по времето на Сакскобургготски и тройната коалиция. „И обективно погледнато това беше най-добрият период за България“, каза Станишев.

„Трябва ни повече малко здрав разум, не може да няма диалог между политическите сили, разбира се трябва и да може да се опонира по основни въпроси. Аз разсъждавам от гледна точка на социалистическата партия -  и на европейско и на българско ниво. Същевременно не може и да се води непрекъснато война и различните гледни точки да бъдат заклеймявани. Но има и основни национални приоритети, около които трябва да сме обединени. В това число и този национален план“, категоричен бе той.

Според Станишев едва ли ще се стигне до втори предсрочни избори, тъй като избирателите очаквали вече да се състави кабинет и политиците да си свършат работата.