Делта (индийският) вариантът на вируса напредва бързо в Европа и е само въпрос на време да сме свидетели на нова вълна.

Това предупреди във вторник отново главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, след като отчете, че към момента ситуацията с разпространението на коронавируса в страната е много добра, но бързо може да се промени.

"Да казваме и какво се случва в Европа и по света, а то не е много оптимистично. Да, ние в момента сме в една от най-ниските точки, но за съжаление има наличието на индийски вариант на вируса, който има с около 60 процента по-леко предаване, или с други думи - 60 процента по-малко количество вирус е достатъчно, за да бъдете заразени. Разпространението му, което първо се потвърди в Индия, а сега и в други страни - във Великобритания, в Русия, в Португалия, в Испания и в Швеция, е изключително бързо. Само въпрос на време този щам да придобие достатъчно разпространение в цяла Европа и да сме свидетели на поредната вълна", каза Кунчев.

През миналата седмица обаче от НЦЗПБ дойде съобщението, че и в България е изолиран първи случай на Делта варианта като пробата е взета още през април.

Ситуацията в страната

11 области в страната са оцветени вече в зелено - т. е. в тях 14-дневната заболеваемост е под 20 души на 100 хил.

Това сочат последните обобщени данни, представени от Националния център по заразни и паразитни болести. 

Миналата седмица броят на областите с подобни резултатите беше шест.

В жълтата зона засега остават 17 области.

На картата на Европа България вече е в зелено - т. е. с най-ниско ниво на риск от коронавирус.

 
Според данните най-лошо изглежда положението във Видин - със заболеваемост от 51 на 100 хил. Тревожен е фактът, че там има ръст на случаите спрямо миналата седмица - тогава бяха 34 на 100 хил. души.
 
Кюстендил и Сливен също бележат ръст - лек, на новите регистрирани, съответно от 30 на 35 на 100 хил. души и от 22 на 24 на 100 хил.
 
На другия полюс с най-ниска заболеваемост са Бургас - с 11 на 100 хил. души, Разград - 12 на 100 хил., Плевен - 13 на 100 хил. и т. н.