Притесненията, че вложителите в КТБ ще извият огромни опашки пред клоновете на деветте банки, изплащащи депозитите на трезора с отнет лиценз, не се сбъднаха. От днес депозантите в Корпоративна вече имат достъп до гарантираните си влогове, но малцина бяха нетърпеливите да получат парите си веднага след старта на изплащането им, установи репортерска проверка на Клуб Z.

Снимка Ефросина Костова

Пред някои от банковите офиси в столицата тази сутрин чакаха по двама-трима вложители, пред други нямаше никой.

Все пак при старта на изплащането на парите се появиха и проблеми. Оказва се, че има сгрешени адреси или данни от личните карти на някои от вложителите. В такава ситуация трябва да се попълни специална декларация до квесторите на КТБ, а те от своя страна в едноседмичен срок да направят корекция.

Снимка Ефросина Костова

Единствената по-сериозна опашка днес бе пред централата на КТБ в София и то именно от хора, чакащи да коригират своите данни. Най-разпространените грешки са неточен адрес и сгрешен Единен граждански номер.

Пред централният офис на Райфайзенбанк сутринта имаше само един охранител. Все пак отвътре излезе млад мъж, успешно изтеглил депозита си от КТБ. Отказва да бъде сниман и да се представи, но не крие, че е особен вид късметлия в ситуацията с КТБ - влогът му е съвсем близо до гарантираните 196 000 лв.

Много се стреснах в началото, когато казаха, че гарантирания влог е 100 000 лева. После се успокоих, трябваше само да чакам, обясни вече бившият клиент на КТБ.

Оказва се, че младият мъж има малък бизнес, продал наскоро и земи - и всичко сложил в злополучната банка. Никога не е виждал Цветан Василев. На въпроса ми не се ли е усъмнил в необичайно високите лихви, и защо не си е доверил парите на някоя по-сигурна, международна банка, свива рамене:

Реших, че другите са душмани.

Само десетина минути му били необходими да прехвърли парите си в друга банка. Избрал е такава с международно присъствие.

Снимка Борислав Кръстев