Как да бъде реформиран ЕС, така, че да отговаря на предизвикателствата в XXI век. 

Такива идеи ще обсъждат и ще дават участниците в учредителното събрание на Конференцията за бъдещето на Европа. То се състоя днес в Европейския парламент в Страсбург.

В Конференцията участват европейски, национални и местни институции, както и европейски граждани и техните организация. Страните от Западните Балкани също ще бъдат включени в дебатите.

Съпредседателят на Изпълнителния съвет Ги Верхофстад изтъкна, че трябва да се действа незабавно:

„Светът се променя бързо и със сигурност не чака. Свят с нови предизвикателства, който нарязва на парчета нашите общества. И тези предизвикателства са по-големи от границите на нашите национални държави. Светът повече не е съсредоточен около Европа, а около страни като Русия, Китай, Индия, САЩ и, за съжаление, е все по-малко демократичен и по-авторитарен“, заяви белгийският евродепутат от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ).

Съпартиецът му, французинът Паскал Дюран, смята, че Европа не е замръзнала и трябва да може да се развива.

„Да не бъдем наивни - имаме врагове, които искат да ни отслабят и унищожат“, призова той в залата.

Така, както общият интерес никога не е бил сбор от частни интереси, общоевропейският интерес не е сбор от интересите на 27-те национални държави, смята Дюран. И затова според него ЕС трябва да направи така, че да излезе от ветокрацията и единодушието и да навлезе в една модерна демокрация, където решенията ще могат да бъдат взети заедно.

Явно французинът имаше предвид изискването по редица въпроси единодушие да бъде заменено с квалифицирано мнозинство. Критици на сегашния модел изтъкват, че ако продължи по старому, страни като Унгария и Полша никога няма да могат да загубят гласа си в Съвета на ЕС по силата на член 7 заради незачитане на върховенството на закона.

От българска страна в Конференцията участват трима евродепутати – Илхан Кючюк (ДПС/ОЕ), Ева Майдел от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП) и Ангел Джамбазки от ВМРО и групата на Европейските конкерватори и реформисти (ЕКР)

„В момента ЕС не е фактор на геополитическата сцена“, каза Илхан Кючюк.

Първо Съюзът трябва да се превърне във важен политически играч. Тази Конференция не е за днешния, а за бъдещия Съюз.

„Трябва да видим страните от Западните Балкани като интегрална част от ЕС. Затова тяхното включване  е от изключително значение“, завърши българският евродепутат.

Как ще работи Конференцията

Пленарната сесия на Конференцията за бъдещето на Европа включва 108 представители на Европейския парламент, 54-ма на Съвета на ЕС (по двама от всяка държава членка), трима на Европейската комисия, както и 108 представители на всички национални парламенти, участващи на равни начала, и граждани.

108 европейци ще участват в обсъждането на идеи, произтичащи от гражданските панели и многоезичната цифрова платформа. Това са 80 представители от европейските граждански панели, 27 от национални граждански панели или от прояви на Конференцията (по един на държава членка), както и председателят на Европейския младежки форум. Подборът на представители на гражданите ще бъде завършен в най-скоро време.

Ще вземат участие и по 18 представители от Комитета на регионите и от Европейския икономически и социален комитет, както и по 8 представители на социалните партньори и на гражданското общество.

Върховният представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност ще бъде канен при обсъждането на международната роля на ЕС. Могат да бъдат канени и представители на ключови заинтересовани страни.

Гражданите в цяла Европа вече могат да участват в Конференцията чрез многоезичната цифрова платформа, достъпна на всички 24 официални езика на ЕС.

Очаква се Конференцията да приключи през май 2022 г.