Англия и Шотландия направиха (не)боево 0:0 на "Уембли" в един от най-чаканите двубои на Евро 2020. Като цяло обаче той разочарова, най-вече заради представянето на тима на Гарет Саутгейт.

И няма да се запомни с почти нищо - може би само с голямата интрига преди началото му.

Двубоят започна без разузнаване и с атаки и към двете врати. Първата ситуация бе за гостите след хубава комбинация - Че Адамс шутира в наказателното поле, но Джон Стоунс подложи крак и блокира удара му.

В 11-ата Англия  можеше да поведе. Стоунс се оказа непокрит след корнер, ала уцели лявата греда с глава. "Уембли" въздъхна. На трибуните имаше "само" 22 500 души, но те поне се раздадоха и атмосферата бе на ниво в хладната и дъждовна лондонска вечер.

Малко след това Мейсън Маунт отправи опасен удар. Нататък двубоят продължи абсолютно равностойно, като момчетата от "Високата земя" имаха добри минути. В 30-ата О'Донъл получи чудесен пас на далечната греда и отправи диагонален шут, довел до намеса на вратаря Джордан Пикфорд.

До края на полувремето не се случи нищо интересно. 

През второто Англия натисна. Но както и преди почивката, "трите лъва" действаха монотонно и предсказуемо, без скорост и острота, без необходимата доза риск. Прилични шансове се откриха пред Фил Фоудън, Мейсън Маунт и Люк Шоу (в средата на полувремето). Но не бяха чисти.

"Тартановата армия" отблъсна щурма и на свой ред създаде напрежение пред Пикфорд. При най-добрата възможност Дайкс стреля, а Рийс Джеймс изби пред голлинията.

Смените на Саутгейт не промениха нищо и двубоят логично и справедливо завърши 0:0. Англия има четири точки в група D, колкото и Чехия, но във втори мач не убеди, че е тръгнала за титлата. Шотландия и Хърватия са с по една. Това ще са и третите двубои в карето.

Програмата за събота, 19 юни

Група F: Унгария - Франция, 16:00 ч. (Будапеща), БНТ 1/"Диема"

Група F: Португалия - Германия, 19:00 ч. (Мюнхен), БНТ 1

Група Е: Испания - Полша, 22:00 ч. (Севиля), "Диема"