Министърът на икономиката Кирил Петков заяви, че подкрепя новия шеф на НАП Румен Спецов.

"Познавам Спецов от поне 8 г. и лично го подкрепям. Има смелостта да провери хора, които никога не са били проверявани", заяви Петков пред Нова ТВ.

Той допълни, че се е запознал със Спецов по времето, когато той като служител в приходната администрация разследвал Христо Ковачки.

"Нивото на смелост и професионализъм беше огромно. Има смелостта да провери хора, които никога не са проверявани, например "златния гьол" (система за дезинфекция на превозни средства на границата с Турция - бел. ред).

Когато той е влязъл в НАП, приоритет там са били малки ресторанти, пазари и сладкарници. В момента приоритет са най-големите обществени поръчки и най-много кеш в касите, поздравявам го", каза още Петков.

Спецов е обект на проверки след като стана известно, че негово дружество със задължения към бюджета е било прехвърлено на безимотен гражданин. Според обясненията на шефа на НАП прехвърлянето на собствеността е станало след като той се е оттеглил от компанията, но според представители на ГЕРБ Спецов лично е получил ревизионния акт за 1.2 млн. лв., след което е продал дружеството.

Служебният министър на финансите Асен Василев също заяви, че има доверие на Спецов, който е лично негов избор за шеф на НАП. Той е предал данните за неговата фирма на прокуратурата, която да направи независима проверка.

Петков коментира и скандалите около ремонтите на язовирите. Той обясни, че държавата е дала на държавното дружество "Монтажи" 631 млн. лв. за 400 обекта, от които са готови едва 10. А 82% от работата е възложена на 6-7 фирми.

Петков добави, че като министър не може да уволни ръководството на "Монтажи", защото дружеството е под шапката на Държавната консолидационна компания (ДКК). Нейното ръководство също е несменяемо до провеждане на конкурс. Петков много се надява тези 6-7 фирми да не излязат в свързаните лица по списъците "Магнитски".

"Този тип шапки като ДКК са опасни. ДКК си има собствен управленски борд и "Монтажи" е под тях и няма задължение да се отчита пред министъра. Заради тази рамка, сложена отгоре, няма и обществени поръчки. Същото е с "Автомагистрали" - шапки дружества, които дават възможност за избягване на обществени поръчки", обясни Петков.

Той разказа и за това какво е видял на място от язовирите.

"Отидох до "Пазар дере" и видях един празен, затревен водоем. За него бяха похарчени 2 млн. и 350 хил. лв. Следващата неделя посетих още два язовира. Видях същото нещо - празни язовири, които се водят завършени. Оказва се, че въпреки, че парите за тези водоеми са платени на 100 %, фирма "Монтажи" ги е предала на Държавна консолидационна компания, но тя от своя страна 6 месеца не ги е предала на Държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири". Докато това се случва, това държавно предприятие трябва непрекъснато да държи водоемите с отворени вентили, защото се водят в ремонт. Сблъскваме се с една ситуация, в която държавата си е платила парите, но язовирите стоят празни, защото някой не е предал протокола от ДКК към предприятието, което трябва да ги обслужва. Това за мен е съчетание между некомпетентност и безстопанственост", заяви Петков.

Петков отказа да обяви имената на фирмите, в които според него има концентриран поток от средства за ремонт.

"Не ги крием, а искаме да разберем какво точно са направили, за да не тръгнат те в един момент да съдят "Монтажи" и да кажат, че това е търговска тайна. Моята цел е не да показвам кой какво е направил или не е. Целта ми е от тук нататък нещата да заработят добре", каза още Петков.

Той призна, че няма реален контрол върху това, което се случва в ДКК. Разказа, че се е опитвал да говори с управителите, но отговор няма. Като пример Кирил Петков даде опита си да се свърже с управителя на "Монтажи", но той не му вдигнал телефона. Нямало отговор и след текстово съобщение, че е министърът и трябва да разговарят.

По казуса с Българската банка за развитие Кирил Петков заяви, че отстранените от него от Надзорния съвет Митко Симеонов и Велина Бурска в момента обжалват, но той се надява да може да изпълни обещанието си до края на мандат му банката да има нов надзор.