Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че северноатлантическият пакт НАТО все още не е изчистил стратегическите си приоритети, близо година след като той каза, че алиансът е в "мозъчна смърт", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ние трябва да знаем кои и къде са нашите врагове", каза Макрон на пресконференция.

НАТО трябва да изработи стратегия по отношение на Русия, а Китай не трябва да е приоритетът на алианса, добави той.

НАТО се нуждае от стратегия за Русия, която да бъде "взискателна и непоколебима, дори когато Русия предприема нахлувания, кибератаки или сплашва, но и която също така да дава възможност да се вземе предвид географията на Европа", каза Макрон.

Макрон направи тези коментари в навечерието на срещата на върха на Г-7 във Великобритания, с участието в която Джо Байдън отбелязва първия си европейски тур като президент на САЩ. Британската и американската преса коментираха, че целта на това пътуване е Вашингтон да сплоти европейските съюзници на САЩ за "нова студена война", в която главната заплаха за Запада вече не е Русия, а Китай. 

В понеделник съюзниците от НАТО се събират на среща на върха в Брюксел.

В края на май Ройтерс разкри, че план на стойност 20 милиарда долара за предоставяне на по-голяма гъвкавост на алианса при справянето с предизвикателства като възхода на Китай и климатичните промени е срещнал упорита съпротива от страна на Франция, която се опасява, че подобен ход може да навреди на нейните собствени приоритети в сферата на отбраната.

През февруари генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предложи съюзниците да вложат повече средства в съществуващи, макар и малки общи бюджети - отговор на продължаващото от дълго време напрежение със САЩ, според които европейските съюзници не допринасят достатъчно за отбраната си.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция, а, както се надява той, и Европейският съюз няма да бъде нито васал на Китай, нито ще се сближава напълно със САЩ по въпросите на отбраната в Индо-тихоокеанския регион, предаде Ройтерс.

"Нашият подход по отношение на стратегията за Индо-тихоокеанския регион е да не се сближаваме с никого", каза той на пресконференция. "Линията, на която съм поддръжник да следва Франция, а надявам се и Европа, е да не бъде превръщана във васал от Китай, нито да се сближава със САЩ по този въпрос." 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.