Китайският парламент прие днес закон за противодействие на чуждестранни санкции, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това е станало в условията на нарастващ натиск от страна на Съединените щати и техните съюзници върху Китай.

Миналата седмица администрацията на президента на САЩ Джо Байдън разшири черния списък на чуждестранните компании, в които американците нямат право да инвестират, за да не бъде застрашена националната сигурност. В него вече попадат 59 китайски компании, обвинени в подкрепа на военната дейност на Пекин, при 31 досега.

Китай осъди санкциите и обеща да предприеме мерки за защита на своите компании.

Китайският парламент, който на практика изпълнява решенията на управляващата комунистическа партия, е приел на комисия закон срещу чуждестранните санкции, съобщи днес държавната телевизия, без да даде подробности.

Китай отдавна се оплаква от екстратериториалното прилагане на американското законодателство чрез санкции и търговски ограничения, припомня АФП.

Новият закон ще бъде силно възпиращо средство срещу чуждестранни правителства, които биха предприели незаконни санкции срещу Китай, написа в. "Глоубъл таймс" - китайски всекидневник с националистически уклон. В редакционна статия, в която изрично се упоменават САЩ, не се съобщава никоя от предвидените мерки.

Отношенията между Пекин и Вашингтон значително се влошиха при управлението на предишния американски президент Доналд Тръмп, белязано от търговски конфликт между двете най-големи световни сили и американски санкции срещу редица китайски дигитални и телекомуникационни гиганти, сред които Хуавей (Huawei).

Вчера Байдън обяви, че отменя указите на Тръмп за забрана на популярните в САЩ китайски приложения ТикТок (TikТok) и УиЧат (WeChat). В същото време американският президент поиска от администрацията си да започне разследване, за да се установи какви реални рискове крият такива приложения, разработени от чуждестранни сили.