Прокуратурата повдигна второ обвинение на подуправителя на БНБ Цветан Гунев едновременно с днешното заседание на Софийския градски съд (СГС) дали той да бъда отстранен от длъжност.

Директорът на "Банков надзор" сега е обвинен за нарушение на служебните му задължения и е с дата 25 ноември, пояснява БГНЕС.

Информацията дойде на днешното заседание на Софийския градски съд по искането Гунев да бъде отстранен от длъжност. Адвокатите му съобщиха, че той е на работа от 24 ноември, а на следващия ден му е предявено новото обвинение.

Прокуратурата иска и отстраняването от длъжност на Гунев, защото според тях служебното му положение ще попречи на обективното, всестранно и пълно изясняване на делото.

Цветан Гунев е обвиняем от 16 юни, като му беше взета мярка за неотклонение "подписка". Първоначално той стана следствен за бездействие по служба за това, че не е приложил надзорни мерки спрямо КТБ АД за нарушения и нередности в дейността й.

След като гръмна скандалът на 18 юни, от БНБ съобщиха, че за да не бъдат допускани каквито и да е съмнения за възпрепятстване на проверката, Гунев по свое желание излязъл в отпуск до приключване на процесуалните действия.

В края на миналата седмица обаче "Капитал" съобщи, че Гунев се връща на работа в управление "Банков надзор" и нямал намерение да подава оставка.