Поради липса на пари украинците продължават да продават органите си в чужбина. За скандала с трафика на органи, извършван в т.нар. Правителствена болница, подробности разкрива украинският сайт „Страна“.

„Този път в България избухна сериозен скандал по повод на черната трансплантология с участието на наши сънародници като донори. Органи на украинци са трансплантирани на богати граждани на Япония, Израел и Оман“, посочва медията.

От 50 хиляди долара за „дарен“ бъбрек донорът получава 5-15 хил. долара.

„Оказва се, че в болница "Лозенец" е била извършена тайна трансплантация на органи.Тя е една от най-големите болници в България. След разследване българският министър на здравеопазването Стойчо Кацаров заяви, че през последните две години там са извършени десетки бъбречни трансплантации от живи донори. В документите за тези трансплантации се посочва, че млади хора от Украйна и Молдова са станали донори на бъбреци, а реципиентите са граждани на Израел, Япония и Оман, които се представят под фалшиви имена за техни роднини (което формално прави операциите законни), но, разбира се, те изобщо не са им роднини“, пише „Страна“. Отдавна има подозрения за нарушения при трансплантациите в страната. За първи път обаче тази практика е потвърдена от правителството и може да получи силен международен отзвук, коментират още журналистите. 

Министерството на здравеопазването вече е уволнило директора на болницата Любомир Спасов, който е ръководил лечебното заведение от 1998 г.

"Цената беше 25 хил. долара за бъбрек и нагоре, но това е, което е платено официално (което е поне още толкова), а другата част е минала през касата на болницата. Това означава, че получателите плащат поне 50 хил. долара на бъбрек. Самият дарител е получил само 5-15 хиляди долара. Не е ясно дали болницата е измислила фалшиви имена на получателите или става дума за мащабна схема - с фалшиви паспорти на границата. Известни са само имената на дарителите от Украйна - Валентин, Артьом, Руслан и други. Някои от тях са били в Европа на работа и са решили да изкарат малко допълнителни пари", разказва пред "Страна" българският журналист Ивайло Йолчев.

Действително има случаи, когато граждани, които са заминали за ЕС, отиват при донори, за да изкарат "допълнителни пари".

"Заради пандемията много мои приятели търсят начини да изкарат допълнителни пари. Те се съгласяват да продадат бъбрек или дори част от черен дроб. По този начин можете да спечелите около пет хиляди долара, а понякога и повече", разказва пред "Страна" Олга Федив, жителка на Лвов, която през последните години е работила като чистачка и медицинска сестра в няколко страни от ЕС.  

Според Йолчев украинските дарители са били открити от посредници, които са взели техния процент. Те също така пренасяли донори за тайни трансплантации на органи в болници в съседна Турция.

Според експертите нелегалният пазар на органи превърта стотици милиони долари. 

„Купуването и продаването е незаконно в повечето страни. Въпреки това трансплантациите се извършват тайно: съществуват дори сенчести транснационални престъпни групи, в които участват висококвалифицирани лекари. Има такива клиники, които са специализирани в този вид трансплантации, в Турция, Китай и Египет“, разказва специалистът по тази тема Вадим Резниченко.

Бъбреци от украинци на богати чужденци се трансплантират и в Казахстан. Преди две години в град Шимкент главният лекар на градска болница № 1 Абилай Донбай е задържан и обвинен в извършването на незаконни операции за трансплантация на човешки органи.

Според разследващите от 2017 г. насам в Казахстан действа престъпна група, която привлича като донори узбеки, киргизи и украинци. Получателите са били богати чужденци, предимно от Израел.

През ноември миналата година в Истанбул, Турция, бяха арестувани повече от дузина души, сред които няколко украинци, които възнамерявали да продадат органите си, което е незаконно.