Европейската комисия реши днес да започне официални процедури за установяване на нарушение срещу България, Германия, Полша и Португалия, тъй като не са транспонирали правилно някои елементи от Директивата на ЕС за борбата с тероризма.

Става дума по-специално за определението за терористични престъпления и правата на жертвите на тероризъм.

ЕК е изпратила официални уведомителни писма до четирите държави.

Споменатата Директива е ключов елемент от програмата на ЕС за борба с тероризма. Тя включва разпоредби, които криминализират и санкционират престъпления, свързани с тероризма. Сред тях са пътувания в чужбина с цел извършване на терористично престъпление, връщане в ЕС или пътуване на неговата територия с цел извършване на такива дейности, обучение за терористични цели и финансиране на тероризма.

Освен това в правилата на ЕС се предвиждат специални разпоредби за жертвите на тероризма. Така се гарантира, че те имат достъп до надеждна информация, както и до професионални и специализирани служби за подкрепа, непосредствено след атентат, докато това е необходимо.

Страните от ЕС трябваше да транспонират Директивата в националното си законодателство до 8 септември 2018 г. България, Германия, Полша и Португалия разполагат със срок от два месеца, за да отговорят на доводите на Комисията. В противен случай ЕК може да реши да изпрати мотивирано становище.

Други предупреждения от Брюксел

Предприетите днес стъпки са част от редовния пакет от решения за юни, свързани с нарушения от страна на държавите от ЕС. За България има още няколко решения.

Данъчно облагане и митнически съюз

Комисията реши да изпрати официално уведомително писмо до България. В него се обръща внимание на данъчното третиране на дъщерните дружества, облагани с по-ниски данъци. Облагането на такива дружества се изисква съгласно Директивата от 2016 г. В действащото законодателство, с което тя се транспонира у нас, е включено неправомерно освобождаване от данъчно облагане на дъщерни дружества (известни също като контролирани чуждестранни дружества), подлежащи на „алтернативни форми на облагане“. Това не е разрешено съгласно Директивата.

Околна среда и рибарство

ЕК призовава България и още 17 страни членки да приложат различни разпоредби на Регламента за предотвратяването и управлението на въвеждането и разпространението на инвазивни чужди видове. Нито една от тези държави не е изготвила, приложила и съобщила на Комисията план за действие или набор от такива планове за справяне с най-важните начини за непреднамерено въвеждане и разпространение на инвазивни чужди видове, които засягат ЕС.

Освен това България, Гърция и Румъния не са създали система за наблюдение на инвазивните чужди видове, които засягат ЕС, или не са я включили в съществуващата си система.

Комисията изпраща и мотивирано становище до България за това, че не е транспонирала правилно в националното си законодателство всички елементи на Директивата за  емисиите от промишлеността, в която се определят правила за дейностите, включващи предотвратяването или намаляването на емисиите във въздуха, водите и земята и предотвратяването на генерирането на отпадъци.

Въпреки че България е транспонирала правилно повечето от разпоредбите на Директивата, съществуват някои аспекти, които не са правилно отразени.

Комисията също настоятелно призовава България да транспонира правилно в националното си законодателство Директивата за оценката на въздействието на някои публични и частни проекти върху околната среда. През март 2019 г. Комисията изпрати официално уведомително писмо на България поради неправилното транспониране. България е коригирала някои от проблемите, но други остават нерешени.