България остава държава с високо ниво на корупция. Тя заема 69-о място от 175 изследвани държави според световния индекса за възприятие на корупцията. Това сочат данните, представени днес от „Прозрачност без граници“.  Индексът измерва корупцията по скала от 0 до 100 (100 означава държава без корупция), като са небходими поне три независими изследвания. За България те са общо девет и това предполага голямо ниво на надеждност на данните.

В глобален мащаб средната стойност на индекса е 43. Толкова е и резултатът на България. Това е средата, но не е златната среда, уточниха от „Прозрачност без граници“. Страната ни отново заема последното място сред европейските държави, като общата средна стойност за ЕС е 64,2 пункта, т.е. ние сме много под това ниво.

Стойности над 50 пункта говорят, че държавата няма системен проблем с корупцията, а това не е ситуацията в България.  В нашата група с индекс от 43 са държави от различни региони на света, така че очевидно не може да има някаква географска определеност в нивото на корупция, уточни Калин Славов от „Прозрачност без граници“. Тук са и Гърция, и Румъния, и Италия, но и Кувейт, ЮАР и т.н.

Спрямо 2013 г. страната ни има леко подобрение на резултата с два пункта – от 41 на 43. Това обаче не означава голяма промяна, за да се смята за съществено, увеличението трябва да е над 4 пункта, иначе все още минава в рамките на статистическата грешка, обясни Калин Славов. Лекото подобрение в резултата си България дължи главно на цялостното нормализиране на икономическата среда в общоевропейски план, не на някакви собствени усилия, смята Славов.

Отличници в глобален мащаб без изненада са Дания с 92 пункта, Нова Зеландия – 91 и Финландия – 89. В Европа челната тройка е Дания, Финландия и Холандия. Групата на най-корумпираните се оглавява от Сомалия и Северна Корея с по 8 пункта, следват Судан, Афаганистан, Южен Судан и Ирак. Повечето от страните от Източна и Централна Европа имат увеличение на индекса си. Като резултатите им са над 50 пункта. Най-добре се представя Естония. В дъното компания ни правят Румъния, Италия и Гърция. Но Гърция отбелязва внушително подобрение спрямо 2012 г., когато индексът й се беше сринал на 36. На Балканите не сме чак толкова зле – заемаме четвърто място от 11 държави. В дъното на класацията са Косово и Албания. Турция е държавата, която в световен мащаб, заедно с Китай има най-голям срив в корупционния индекс. Тя пада с 5 пункта от 50 на 45. В края на миналата година в Турция имаше голям корпуционен скандал, който също е оказал своето влияние върху възприятията за корупция в дръжавата. Основните показатели, на които сривът, са влошената конкурентноспособност и нарасналият регионален риск от конфликти, смятат още от неправителствената организация. В Китай има спад от 4 пункта  и сега индексът на най-голямата икономика в света е 36.