Бившият червен енергиен министър Румен Овчаров се впусна в аритметики, че от изпуснатите транзитни такси от "Южен поток" сме щели да имаме повишение на пенсиите с 10% всяка година в следващите 50 години. Той беше гост в студиото на Нова тв заедно със сегашната си колежка Теменужка Петкова. 

Овчаров закръгли на 900 млн. лв. пропуснатите ползи годишно за България (Владимир Путин спомена сумата 400 млн. евро, Овчаров преизчисли, че това са 600 млн. долара, б.а.). Пресметнато не в пенсии например, а в коледни надбавки, той каза, че сега те са около 50 млн. лв., т.е. - биха могли да са десетина пъти повече.

Запитан за това, че АБВ от вчера казват, че Русия може да задейства клауза в договора, според която да си плащаме газа авансово, Овчаров с усмивка поясни, че адресатът на този въпрос е сегашната министърка.  

"Ако има нещо, което ме притеснява, то е друго – ако България продължава да не се издължава към "Газпром", ако "Булгаргаз" продължава да не се издължава, неминуемо ще стигнем до тази ситуация", каза той.

Според него все пак Русия едва ли щяла да предприеме такава стъпка. Овчаров обаче пак напомни, че Владимир Путин на практика е прехвърлил цялата вина върху българската страна. Според него Еврокомисията е започнала наказателна процедура срещу страната ни заради начина на сключване на договорите за изпълнител, което не засяга факта, че имаме междуправителствено споразумение с Русия. 

Овчаров подчерта, че вече има и разходи, които и руски, и европейски компании са направили по проекта.

"Това може да ни навлече едни доста продължителни разправии и арбитражи за изплащане на причинени загуби на чужди икономически субекти", каза енергийният експерт.

Запитан колко са тези разходи, той даде пример с италианска компания - част от проекта, чиито акции буквално са се сринали след новината, че той спира.

"Вината на българското правителство е, че не защити националния интерес. Не обясни на ЕК да съди с един аршин и "Северен поток", и "Южен поток", категоричен бе Овчаров.

Той наблегна, че фирми, близки до управляващите, са спечелили спорните договори за строителство, но отказа да ги назове, а препоръча на водещия да чете вестници - там ги пишело.

Сегашната министърка на енергетиката Теменужка Петкова влезе след него в студиото, но Овчаров остана да я слуша. На първия въпрос - има ли опасност Русия да поиска авансово плащане на доставките на газ, тя отговори, че в МИЕ има сформиран кризисен щаб, който следи всеки ден налягането в тръбата. Все пак на настойчивото повтаряне на въпроса от страна на Виктор Николаев, тя отговори, че не и е известно да е постъпвало такова писмо във ведомството й.

"Към настоящия момент сме изплатили за ноември почти 100% и дължим авансово за месец декември – общо около 90 млн. долара. Те ще бъдат платени на 3 транша. Ако се появи подобно искане, ще направим всичко възможно да го посрещнем", увери Петкова.

Министърката каза, че "на България ще й е трудно да се изправи и опонира на руската страна в този процес, тъй като това е европроект. Ще разчитаме на нашите европейски партньори." С колегата си Томислав Дончев тя ще има разговори и в Брюксел. По време на по-неопределените й отговори Овчаров се усмихваше, седнал на диванче в студиото.

Основният въпрос на водещия беше вярно ли е, че губим 600 млн. долара, както е казал предишният събеседник.

"За да кажем какво губим, трябва да кажем какво бихме могли да спечелим. В споразуменията не е договорен размерът на транзитни такси, както и размерът на дивидента. Трудно би било да се прогнозира. Но определено България ще загуби от това, че този проект няма да се реализира - призна Петрова. - Наред с друго той беше важен и за това да внесе свежи финансови ресурси в нашата икономика, докато тече строежът."

Виктор Николаев продължи да я пита настоятелно някаква сума - какво точно сме щели да получаваме, фигурира ли някъде, споменавана ли е в договорите. Но министърката отговори, че за нейна изненада такова нещо няма, имало само един драфт (чернова), но той никога не е влизал в сила. Запитана как така не е договорена конкретна сума, Петкова отговори:

"Това е интересен въпрос... Нищо конкретно. А защо - трудно ми е да ви отговоря на този етап."

Овчаров предложи помощта си от диванчето и каза, че България и сега транзитира руски газ за Турция и на базата на действащите разценки прави свото изчисление за 600-те милиона долара. 

Министърката обаче нарече това хипотеза на Овчаров и че тя ще си позволи да не се съгласи с него.

Петкова поясни, че се надява да се случи интерконекторната връзка, за да получаваме синьо гориво от Гърция и това да ни гарантира енергийна независимост. На което Виктор Николаев я попита - това не е ли пак руски газ (тук Овчаров откровено се разсмя, б.а.). Енергийната министърка потвърди, че по същество пак е руски, но е от друг доставчик. 

На въпроса на водещия има ли фирми, близки до управляващите, които са печелили договори за изграждането, Петкова каза, че фактът е единствено, че на 2 юни има стартирала наказателна процедура от ЕК срещу България. Тя е по 3 точки:

1. Имала ли е България право през 2008 г. да сключи междуправителственото споразумение с Русия.

2. Как "Южен поток - България" е определен като инвеститор и изпълнител на този проект.

3. Самото провеждане на търга за избор на изпълнител.

- Основните притеснения са, че този търг е проведен непрозрачно, каза Петкова. 
- В чия изгода - попита водещият.
- Очевидно същестуват съмнения за манипулация. Трудно е да ви кажа за кого - озадачено отговори министърката. 

Накрая министърката обяви, че "на този етап няма информация за последващо повишение на цената на тока" заради кризата с "Южен поток".