Подкрепа за българското общество в стремежа и усилията му за прозрачност и справедливост и диагноза за режима, оттледал корупция - това видя президентът Румен Радев в акта на властите във Вашингтон да санкционират български граждани и свързани с тях фирми по закона "Магнитски", както и да наложи забрана за пътуване на тези лица и семействата им в САЩ.

Това обяви самият той, цитиран от прессекретариата си, пред журналисти по време на военно учение, на което бе гост.

"Приветствам решимостта на правителството на САЩ да подкрепи българското общество в стремежа и усилията му към повече прозрачност и справедливост. Самият факт, че се налагат такива санкции на български граждани и фирми е ясна диагноза за режима, който отгледа тази корупция, но това е само първата крачка. Посочиха се част от хората, които корумпират, но изцяло наша отговорност е да стигнем докрай и да кажем кои са корумпираните, кои са използвали своето високо служебно положение и са се облагодетелствали, развивайки тази тежка корупция“, заяви Радев.

И добави, че няма как някой отвън да разплете цялата схема. По думите на държавния глава пред обществото ни стои дилема дали да продължим по сегашния път на напълно замитане на следите и поставен щит върху корупционните актове, или да бъдем народ с достойнство и бъдеще и да извършим това, което трябва. 

„Трябва да сме много внимателни към всички законови основи на бъдещи действия тук и да се вземат мерки, така че да се минимизира рискът за български държавни предприятия и бюджетни структури. Трябва да е ясно на всички български граждани, които са имали или планират да имат някакви бизнес отношения с тези лица и фирми, че те също попадат под тези удари“, предупреди президентът.

Припомняме, че в списъка със санкционираните по закона "Магнитски" са бившият депутат и бизнесмен Делян Пеевски и обвиняемият бизнесмен Васил Божков. Именно техни общо 64 компании (повечето на Божков) са в забранителния доклад на САЩ.

По думите на президента, България в момента нямаше да е най-бедната и най-корумпираната страна в Европа, ако медиите са били по-смели и по-навременно са задавали въпроси, така че фактите да се разкриват тук и не да идват отвън, а институциите, от своя страна, са били по-независими и са вършили задълженията си както трябва. 

„Редно ли е отвъд Океана да ни кажат, че тук се вършат крупни финансови престъпления, а нашата прокуратура да не ги вижда? Ние няма как да продължим напред, ако прокуратурата не си свърши работата. Но тя вече дълго време отказва категорично да го направи“, добави Радев на журналистически въпрос за "продължаващата война на институциите у нас".

Президентът призова да се види кое е полезно за България: всички да си мълчат и да остане сегашното положение или да променим нещо. Добави, че с последните си акции прокуратурата е заела ясно и категорично страната на това статукво, което е довело до нечувана корупция. "Отвън ни казват, че тук има огромна корупция, а прокуратурата прави всичко възможно да я защити", каза още Радев. И обяви, че трябва да бъде даден път на почтените и смели български прокурори, които да поведат най-сетне реална борба с корупцията, въпреки съпротивата в момента на настоящото ръководство на прокуратурата. 

В отговор на въпрос за данните за използване на специални разузнавателни средства срещу политици Румен Радев заяви, че това говори за огромен страх, за зависимости, както и за служби и Министерство на вътрешните работи, превзети „от същия този режим, който създаде огромната корупция“, докато е претендирал, че ни води към европейско развитие.  По думите му служебното правителство (назначено от самия него) работи за промяна – "към прозрачност, към изсветляване, справедливост, към връщане на държавата там, където й е мястото“.

Той допълни, че фактите за нарушения, изнесени от служебното правителство, трябва да се докажат в съда, но преди това прокуратурата трябва да внесе всички улики и доказателства.

„Ето това не може да видим. Прокуратурата досега „удря“ определени олигарси точно по какви критерии - можем само да гадаем, но категорично брани други, и категорично бранеше досегашните управляващи“, заяви Румен Радев.

Като пример посочи бездействието на компетентните органи срещу Васил Божков, когато бизнесменът е теглил кеш крупни суми, за които ДАНС е трябвало да знае. Той попита и защо досега прокуратурата е бездействала за Делян Пеевски, а е трябвало проблемът да бъде посочен от САЩ: „Това е нелепо положение, което показва, че системата тук е тотално прогнила“.

Припомняме, че по-рано днес от държавното обвинение в лицето на говорителката на главния прокурор Иван Геиев - Сийка Милева, бе назовано "лицето Пеевски", за което по данните от доклада на САЩ също била започнала "преписка". В комбинация с това, че прокуратурата досега била правила "много проверки" на същото лице, които сега щели да бъдат "анализирани". 

В отговор на въпрос за кадровите промени в МВР президентът посочи, че те целят провеждането на честни и най-вече свободни избори, в които хората не са принуждавани да ходят до урните на сила и не получават пари, за да гласуват. Има данни, че в много региони в една секция се гласува над 90 % за една и съща партия. Това означава, че органите на МВР не са се справили с предотвратяване на най-грозното явление - купуването на гласове, заяви Румен Радев.

По думите му корпоративният вот е по-сложно нещо, но за купения вот не може да съществува илюзия, че местните ръководства на областните дирекции на МВР не знаят кой и за кого купува гласове. „Има  множеството сигнали, че някои от тези „дилъри“ се прибират, а други се оставят да шетат на воля и да купуват безнаказано“, допълни президентът и посочи, че въпреки огромния натиск върху служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, той продължава да изпълнява "отговорно своята мисия".