Европейският съд осъди Германия за нарушаване на договореностите за горна краница на азотния оксид в градовете. Между 2010 и 2016 година стойностите в 26 големи града са били надхвърлени многократно.

Присъдата може да доведе до нови забрани за трафик в центровете на големите градове в германия, както и в спирането на дизели от движение в метрополите. Въпреки присъдата качеството на въздуха в страната се е подобрило напоследък, но това се дължи на пандемията и замирането на живота, уточняват специалисти. 

От 2016 година до днес броят на градовете със завишени стойности намалява, като тогава 90 града са били с твърде мръсен въздух, а през 2019 те вече са само 25, докато през 2020 година броят ми стига до 6.

Сред прегрешилите градове са Берлин, Хамбург, Мюнхени Щутгарт. Според съда в Люксембург Германия обаче не е взела достатъчно строги мерки, за да намали още по-ефективно замърсяването. Една от причините за това е и дизеловият скандал и разкритието, че са произвеждани замърсяващи двигатели с фалшифицирани добри данни. 

Годишната граница на азотния оксид е 40 микрограма на кубичен метър въздух. Освен това се измерва и едночасовата стойност, която не трябва да надхвърля 200 микрограма. Прехвърлянето й не трябва да се случва повече от 18 пъти годишно.