Нафтали Бенет, лидерът на крайнодясната партия “Ямина” е вероятният бъдещ министър-председател на Израел. Той трябва да заема поста две години, т.е. половин мандат, съгласно постигнатото късно снощи коалиционно споразумение с центриста Яир Лапид за осемпартийно правителство, което да сложи край на 15-годишната ера на консерватора Бенямин Нетаняху, най-дълго управлявалия премиер на страната.

Ако коалиционното споразумение бъде одобрено от Кнесета, Бенет ще бъде първият религиозен лидер в историята на еврейската държава, който носи кипа и стриктно спазва шабата, отбелязва днес в. “Монд”.

Бенет беше съветник и министър на Нетаняху, а след това стана негов съперник, но в същото време и възможен партньор. Патовите резултати от четирите избора през последните две години не позволиха на досегашния премиер, притиснат и от дело за корупция, да сформира стабилно мнозинство.

„Ямина“ се отличава с икономически ултралиберализъм, съчетан с твърда линия спрямо Иран и подкрепя анексирането на почти две трети от Западния бряг.

Бенет (49 г.) е спечелил състоянието си в сектора на високите технологии. Той е баща на четири деца и живее със семейството си в Раанана, луксозно предградие на Тел Авив.

През 2013 г. той влиза в Кнесета като лидер на религиозна и националистическа формация, близка до заселниците. Заема пет министерски поста.

На последния от тях, като министър на отбраната през миналата година, той впрегна армията в овладяване на кризата с коронавируса.

Син на американски имигранти, роден на 25 март 1972 г. в Хайфа, северен Израел, Бенет служи в престижната елитните части на специалните сили “Сайерет Маткал” и "Маглан". В това отношение той прилича на Нетаняху, който също е служил като командос в "Сайерет Маткал".

Пред 2005 година продава за 145 милиона долара фирмата си за киберсигурност “Сиота”  (Cyotta). Бенет е бил и главен изпълнителен директор на "Солуто" (Soluto), технологична компания за облачни услуги, която през 2013 г. е продадена за съобщена цена между 100 милиона и 130 милиона долара.

След като напуска софтуерното инженерство, Бенет се заема с политика. Участва във войната в Ливан през 2006 г. и след това се присъединява към тогавашния лидер на опозицията Нетаняху. Работи като шеф на кабинета му от 2006 дo 2008 г. През 2008 г. напуска поста си в “Ликуд”. През януари 2010 г. оглавява Съвета Йеша, организация на израелските заселници на Западния бряг, където никога не е живял. На тази позиция остава до януари 2012 г.

През април 2011 г. заедно с Айелет Шакед основава партията "Моят Израел", а година по-късно - ционисткото движение "Израелим" (Израелци).  По-късно напуска "Ликуд" и се присъединява към формацията "Еврейски дом", която оглавява през ноември 2012 г.  и на парламентарните избори през 2013 г. тя влиза в Кнесета с 12 депутати. Назначен е последователно за министър на икономиката, на религиозните култове и на въпросите на Йерусалим и диаспората. През 2015 г. е министър на образованието.

През 2018 г. министърът на отбраната Авигдор Либерман подава оставка и Бенет се кандидатира за поста му, но Нетаняху решава да го задържи за себе си. Тогава групата на Бенет, "Еврейски дом", съобщава, че се оттегля от правителствената коалиция, но скоро след това се отказва от това решение. Същата година се отцепва с част от депутатите на "Еврейски дом" и сформира нова партия - "Нова десница". На изборите през 2019 г. тя не успява да влезе в Кнесета и Нетаняху уволнява Бенет от правителството.

На последвалите предсрочни избори през септември същата година обаче "Нова десница" се съюзява с "Еврейски дом" и "Националния съюз-Ткума". Групата се преименува на "Обединена десница", а по-късно - на "Ямина". Лидерка е Айелет Шакед. Тя получава седем места в Кнесета, но през през март 2020 г. следват нови предсрочни избори, на които Бенет е вече председател на партията и тя взема шест парламентарни места, но минава в опозиция. 

Макар част от "Еврейски дом" и "Ткума" междувременно да напускат "Ямима", начело с Бенет тя увеличава парламентарните си места с едно на предсрочните избори през март т.г., които, както предходните три, не излъчват ясно мнозинство и са последвани от сложни коалиционни преговори.

На 9 май беше съобщено, че Бенет и Яир Лапид, лидер на центристката партия "Йеш Атид" са отбелязали голям напредък в разговорите за сформиране на кабинет. Преди три дни Бенет каза, че ще бъде премиер на евентуално коалиционно правителство до септември 2023 г., а след това ще предаде поста на Лапид.  

Бенет е хардлайнер. Той смята, че конфликтът с палестинците не може да бъде решен, а Израел трябва да го търпи “като шрапнел в задника“. Бенет отрича да има израелска окупация на Западния бряг, защото "никога не е имало палестинска държава". 

„Терористите трябва да бъдат избивани, а не освобождавани“, казва той за палестински затворници и обещава на Иран да намери своя “Виетнам” в Сирия, ако продължава да се настанява там военно.