Standard & Poor's потвърди кредитния рейтинг на България със стабилна перспектива. Агенцията оценява дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2'. 

Това съобщиха днес от министерството на финансите. На практика рейтинг от класа "BBB" е най-ниският инвестиционен, но и над т.нар. ниво "боклук". Важното е, че той индикира, че страната може да продължи да изплаща своите задължения. 

От S&P подчертават, че икономиката на страната е потънала относително слабо по време на пандемията и че запазеното вътрешно търсене успокоява нещата. Все пак, предупреждават експертите, бавният темп на ваксинация и потенциалното активизиране на пандемията от Covid-19 биха могли да предизвикат по-слабо от очакваното възстановяване.

Агенцията е взела предвид предвижданията за намаляване на дефицитите от следващата година и обявява, че очаква фискална консолидация. Очаква се увеличение на дълговата тежест на държавата, но все пак тя да остане окол 20% от БВП, което е в рамките на позволеното от критериите от Маастрихт.

В средносрочен период до 2024 г., големият поток на средства от ЕС ще осигурят солидна възможност за икономически растеж на България, категорични са анализаторите.

Евентуално повишение на рейтинга може да очакваме след присъединяването към еврозоната, а потенциално понижение – при проблеми във финансовия сектор.