След шест години спад пазарът на недвижими имоти в Дубай започва да се възстановява благодарение на силния интерес от страна на богати чужденци към емирството в Залива, предаде Франс прес. То се е превърнало в място, където хората намират глътка въздух след локдауните и другите ограничителни мерки заради коронакризата, а това допринася за съживяването на местната икономика.

Най-търсени са луксозните вили, особено ако имат и голф игрища. Много европейци избират изкуствения остров във форма на палмово дърво Палма Джумейра.

Въпреки непрекъснатото издигане на несъразмерни къщи и гигантски небостъргачи в Дубай, един от най-големите пазари на недвижими имоти в региона, досега много жилища не намираха купувачи заради мрачните настроения в сектора от 2014 година.

Затварянето на границите заради пандемията направо спря продажбите, но веднага след отмяната на ограниченията обемът на сделките нарасна и оттогава не е спирал, изтъква Зхан Зохинке, изпълнителен директор на специализираната за пазара в Дубай анализаторска агенция Пропърти монитор (Property Monitor).

За разлика от други страни в Залива икономиката на Дубай, един от седемте членове на Обединениет арабски емирства (ОАЕ), не се основава на петрола, а на туризма, търговията, финансите и недвижимите имоти.

За първите шест месеца на 2020 година икономиката на емирството се е свила с около 10 процента, според официалните данни. Секторът на недвижимите имоти (около 8 процента от БВП) отчита спад от 3,7 на сто.

Властите в емирството заложиха на възобновяването на посещенията на чужденци от юли 2020 година, което беше широко рекламирано в социалните мрежи, но съпътствано от строги здравни мерки е една от най-последователните ваксинационни кампании в света.

Въпреки силното увеличение на случаите на КОВИД-19 след коледната ваканция, животът в емирството продължи без много ограничения, а хотелите и ресторантите останаха отворени.

Възобновяването на пътуванията съживи особено туризма и помогна на икономическата активност да се върне през април на предпандемичното равнище, според института Ай Ейч Ес Маркит (IHS Markit).
Същия месец броят на сделките с недвижими имоти за над 10 милиона дирхама (около 2,23 милиона евро) нарасна до 90, според Пропърти монитор, която обикновено регистрира между 350 и 400 такива сделки годишно. 

Във Франция се търсят замъци

Копнежът за зеленина и пространство, появил се по време на пандемията, е дал ново начало на пазара на дворци и замъци във Франция, въпреки кризата и икономическата несигурност пише в. "Фигаро". Изданието се позовава на агенцията за недвижими имоти Груп Меркюр (Groupe Mercure), според която продажбите в този престижен сектор са скочили с 15 процента за една година, и то въпреки последователните локдауни, блокирали страната.

През последните месеци, с постепенното разхлабване на ограничителните мерки, французите вече не се боят да направят такава стъпка. Покрай силното търсене на селски къщи и полуосновни жилища през последните месеци вече много жители на градовете, по-специално парижани, търсят глътка въздух след продължителното принудително затваряне у дома, обяснява Оливие дьо Шабо, директор на Груп Меркюр. Случило се е нещо невиждано, агенцията е осъществила по-голямата част от продажбите си от юни до септември 2020 година, след което през есента ентусиазмът е отслабнал след въвеждането на нови ограничения заради коронавируса. От януари обаче сделките отново са започнали да се увеличават.

Един замък не струва задължително над 1 милион евро. Според "Фигаро" някои красиви резиденции или малки изолирани замъчета се продават за около 350 000 евро. Колкото по-близо са до Париж обаче имотите поскъпват.

Специалистите от сектора обаче предупреждават, че придобиването на такъв дом често означава много ремонти, а прокарването на нова електрическа инсталация там струва много по-скъпо, отколкото в апартамент.

В същото време в този сектор продажбите не са многобройни (около 500 на година), но пък от две-три години цените не падат. Кризата не обяснява всичко това, но все пак е дала известен тласък. Вероятно бумът в продажбите на замъци във Франция се дължи и на стремежа към спокойствие, автентичност или просто промяна на начина на живот, заключава публикацията.

БТА