Шефът на ГДБОП стана поредният висш кадър, разделил се с поста си.

Любомир Янев е бил преназначен тази сутрин.

Това потвърди МВР официално.

"Преназначен съм в ново звено, сформирано от експерти лично към министъра на вътрешните работи. Той и екипът ме извикаха и ми го съобщиха", заяви пред Нова тв Янев.

По думите му в неговия стол ще седне Калин Стоянов, който в момента ръководи дирекция за агентите под прикритие.

По-късно дойде и кратко съобщение от пресцентъра на МВР:

Главен комисар Калин Стоянов е временно преназначен на длъжността директор на ГДБОП

Със заповед на министър Бойко Рашков от днес  главен комисар Калин Стоянов е временно преназначен на длъжността директор на ГДБОП. Той бе представен пред състава от заместник-министър Енчо Мирчев и  и.д. главния секретар на МВР главен комисар Стоян Темелакиев.

Главен комисар Стоянов работи в системата на МВР  от 2003 г., като последователно е заемал  изпълнителски и ръководни длъжности в Областна дирекция на МВР – Бургас, а от юли 2014 г. е  началник на отдел „Специални операции“ при Главна дирекция “Борба с организираната престъпност”.

Досегашният директор на ГДБОП Любомир Янев е преназначен в системата на МВР.

Схемата е вече позната от доскорошния шеф на "Вътрешна сигурност" Стефчо Банков. След като начинът на уволнение на главния секретар на МВР Ивайло Иванов предизвика правни спорове и "кръгова отбрана" от страна на ГЕРБ, Стефчо Банков съобщи пред медии, че просто е преназначен по Закона за МВР от Бойко Рашков. Той трябвало да консултира министъра в сферата срещу изборни измами и дори му бил даден кабинет - до тоалетната и без слънчева светлина. 

После пък вече бе инициирано дисциплинарно производство. Банков каза, че атакува в административния съд акта с преназначаването.

Интересно е, че именно трите "обезглавени" служби - ДАНС, "Вътрешна сигурност", а и ГДБОП са субектите на проверка, която прокуратурата нареди - прилагали ли са СРС срещу политици преди изборите на 4 април.  Отделен въпрос е, че самият Бойко Рашков се учуди - как държавното обвинение ще разпорежда проверка на Бюрото за контрол на СРС, което (би трябвало да) е независим орган, избиран от парламента.

Очаквайте подробности