Преди година повдигнах пред ЕП въпроси за злоупотребата с власт, погазването на медийната свобода и върховенството на закона и предизвиках пленарен дебат. Тогава колегите от ГЕРБ и наред подкрепящите тогавашната власт медии не се поколебаха да ме обвинят, че съм предател, че "клепам" родината си, че действията ми (близо година преди изборите) са предизборна кампания и партийна политика.

Днес от БНР ме помолиха да коментирам писмото на същите колеги евродепутати, с което сигнализират европейските институции с твърдения за "пълзящ преврат" и различни злоупотреби на служебния кабинет.

Е, аз няма да постъпя като ГЕРБ. Макар да не приемам повечето твърдения в писмото им и да съм убеден, че то има чисто предизборни цели, аз няма да оспоря правото и дори задължението им да ангажират европейските институции с контрол върху българската власт. Това е важна задача на ЕП и другите институции - да бъдат коректив при злоупотреба с власт на национално ниво и гарант за върховенство на закона на цялата територия на ЕС. Всяка власт е склонна към злоупотреба, всеки човек е склонен да превишава правомощията си, ако няма правила, които се спазват, демократичен контрол и разделение на властите.

Радвам се, че и колегите от ГЕРБ започнаха да го разбират. Вече явно всички сме наясно, че България се намира в остра криза на законността. Тази криза няма да се преодолее просто със смяната на една корумпирана и самозабравила се власт. Смяната на Борисов и ГЕРБ е необходимо, но не и достатъчно условие за свободна, просперираща и правова държава. Ние имаме нужда от помощта на ЕС, за да изградим правова държава и да се справим с корупцията и престъпните мрежи, оплели управлението особено силно през последното десетилетие (макар и много по-стари).

И накрая - препоръчвам на всички, искрено загрижени за демокрацията и правовия ред, да гласуват на 11 юли за Демократична България. Ние сме единствената гаранция, че ревизията на предишното управление ще се подчинява на строги демократични норми. Ние протестирахме срещу корупцията и олигарсите и когато БСП назначи Пеевски, и когато ГЕРБ се съюзи с него. Ние напуснахме властта, когато видяхме, че с нея се злоупотребява. И ние няма да допуснем злоупотреби с властта в 46-ия парламент.

Коментарът на Радан Кънев е от фейсбук.