Вече издадените ваксинационни сертификати ще трябва да бъдат преиздадени в новия вид, одобрен за територията на целия ЕС.

Това обясни служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров в четвъртък пред тв "България он еър"

Той добави, че ще има достатъчно дълъг гратисен период - до средата на юли. Гражданите ще могат да си получат преиздадените сертификати или от офис на държавната фирма "Информационно обслужване", или от мястото, където им е била извършена ваксинацията.

"Нищо не налага хората спешно да тръгнат и да се струпат на опашки. Има много дълъг гратисен период до средата на юли, не се налага в момента всички да се втурнат да си вадят новия образец на сертификатите. Има достатъчно време това да се направи", повтори министърът.

Става дума за около 500 хил. документа, които ще трябва да бъдат преиздадени.

Одобреният на европейско ниво сертификат ще бъде валиден 6 месеца за преболедували, за това настоява ЕК, а за ваксинираните засега няма краен срок, но е възможен и за тях да бъде наложен.

"Това е медицински спор, не политически, колко трае имунитетът. Това не е от компентността на политиците, а на лекарите - те трябва да го кажат", посочи той.

Кацаров отново призова българите да се ваксинират като насочи посланието си към възрастните, които са и най-уязвими.

"Ядосвам се, че граждани на други страни влизат в България, да се ваксинират, даже с автобуси, а нашите сънародници имат някакво криворазбрано отношение към ваксините", каза той.

За рокадите в министерството

Министърът коментира и темата за кадровите промени в здравеопазването. Вчера той смени директора на една от най-ключовите структури - "Медицински надзор". Досега тя се оглавяваше от д-р Георги Деянов, а на негово място застава д-р Георги Христов.

"Имам свои виждания как да се управлява агенцията. Няма нарушения, но искам да работи по-бързо, да няма просрочени преписки на граждани и агенцията да бъде по-активна в трансплантациите. Това са мотивите ми да назнача нов директор". обясни Кацаров днес. 

Той добави, че новият директор през цялата си кариера е бил контрольор - в НЗОК, в "Медицински одит", при омбудсмана, "има огромен опит и се надявам да подобрим работата на тази важна държавна агенция".

Проверка е установила голямо забавяне на преписките, както и че през 2020 г. е имало само две трансплантации от трупен донор. И ако за миналата година може да се прибегне до извинението с епидемията, предишните години броят на трансплантациите също е бил малък - между 15 и 20.

"Трябва да бъдат около 50-100 годишно, ако искаме да се сравняваме с другите", каза министърът.

"Може и да няма рокади", отговори той на въпрос кои са следващите промени. 

"Всички ме питат за това, сякаш очакват да уволня целия персонал на министерството. Моето разбиране е такова - тези хора, които работят добре и съвестно, не проявяват партийни пристрастия и не участват в някакви корупционни схеми, могат да бъдат спокойни, останалите - не трябва да бъдат спокойни. Досегашният директор може и да продължи да работи в агенцията, просто искам темпото на работа в агенцията да се вдигне",  разясни Кацаров позицията си. 

За спрените обществени поръчки

Още една новина дойде вчера от здравното министерство - временно се спират обществените поръчки на държавни болници. Става въпрос за проекти на държавни лечебни заведения за около 25 млн. лв. , които не са започнати да се изпълняват и чието изпълнение и със средства за капиталови разходи от бюджета на ведомството. Проверява се и разходването на средства през 2020 г. по време на пандемията за купуване на респиратори, предпазни средства и т. н.

"Това е временно решение, за да се види доколко са целесъобразни. Тези процедури, които са започнати, ще си продължат. Тези, които не са почнати, за тях ще се прецени дали са належащи и кои от тях да бъдат спрени. С оглед и на финансовото състояние ние сме принудени да се движим в рамките без актуализация на бюджета - а в тези рамки не са предвидени допълнителните плащания, които получават лечебните заведения и т. н.  Това ни принуждава да свием всички възможни резерви от сегашня бюджет и някои от обществените поръчки да отпаднат, ако се прецени, че не са толкова важни, за да могат средставата да бъдат използвани за тези далеч по-наложителни плащания към хората", обясни днес министър Кацаров.

Вчера пред БНТ той уточни, че до месец септември са осигурени допълнителните средства в размер на 1000 лв. месечно, които медиците получават за работата си на първа линия.

Той съобщи и че проверката на сигнал за нарушения в Александровска болница е приключила, резултатите щели да бъдат обявени публично. 

"Навсякъде, където се констатират проблеми или нарушения в управлението, обстоятелствата ще бъдат проверени и ако се потвърдят, ще се предприемат съответните административни мерки. Съвсем реално и възможно е да има промени. Там, където се установи, че управлението е лошо и се трупат задължения, ще се търси по-добро управление. Проверяваме всички сигнали, които сме получили. Не действаме по слухове", посочи Кацаров.

"Ако искаме да бъдем правова държава никой не може да бъде защитен", добави той.

Сред приоритетите си в министерството Кацаров, освен ваксинацията и то с акцент върху възрастните хора и хронично болните, посочи и промени в Плана за възстановяване и развитие по отношение на здравеопазването. Той ще бъде променен в посока дигитализация на тази сфера, въвеждането на нови технологии. Кацаров обсъди тази тема на среща преди дни с посланичката на САЩ Херо Мустафа. 

За мерките и естествения ход на вируса

Министърът предупреди още и че ако ваксинационните темпове не се ускорят и не се постигне колективен имунитет, ще бъдем много по-незащитени при нова вълна през есента. Той обясни и своето отношение към мерките като смекчи тона си. Преди дни Кацаров каза, че маски и дистанция са ограничения, които не са ефективни, сега разясни, че те могат да променят естествения ход на вируса, но не и да му въздействат основно. Но добави, че без мерките последиците биха били много по-сериозни и тежки, "както в началото в Италия". 

"Ако погледнете и първата, и втората вълна, това е естественият ход на вируса. Мерките могат да го изменят леко, но не могат да го променят в основата. Затова казвам, че времето като продължителност и времето като затопленост са основните фактори, които могат да доведат до намаляване на заразата. Но опасността не е отминала. Много хора подценяват ситуацията, както се случи и миналото лято, тогава пак имахме спад на заразяването и всички мислеха, че е в резултат на мерките. Естественият ход на вируса е такъв. Но ако пак подценим ситуацията и хората продължат да отлагат ваксинирането си, ще имаме нова вълна през есента", каза той.