Антонио Конте вече не е треньор на "Интер" - седмици, след като го направи шампион на Италия за първи път от 11 г.

Новината бе тиражирана още снощи от "Гадзета дело спорт", а по-късно днес официализирана от клуба.

Причината за раздялата е, че се очаква да бъдат наложени финансови рестрикции заради последиците от пандемията. 

Собственикът на "Интер" Стивън Жанг се готви да ореже заплатите средно с 20 процента и да продаде футболисти за около 100 милиона евро. Това никак не се харесало на Конте, според когото това ще отслаби "нерадзурите".

Отделно той разчитал на пари, за да привлече нови футболисти и направи отбора по-силен с идеята не само да защити титлата в "калчото", а и да атакува Шампионската лига.

Треньорът, станал №1 с трети различен отбор (след "Ювентус" и "Челси"), се опасявал, че "Интер" отстъпва от плана за развитие, представен му преди две години, когато преговарял да поеме "черно-сините".

Наскоро Конте направи интересно изказване пред медиите в Италия. Заяви, че посвещава титлата на себе си, тъй като само той си знаел колко му е било тежко за тези две години. Имало моменти, в които се съмнявал с себе и отбора. Но накрая всичко се подредило.

"Интер" стана шампион с 12 точки аванс.

Конте е третият треньор на шампион от първенствата в топ 5 на Европа, стегнал багажа след триумф. Ханзи Флик си тръгна от "Байерн" и след Евро 2020 ще поеме националния отбор на Германия. А преди часове стана ясно, че Кристоф Галтие вече не е начело на "Лил", който качи на трона във Франция. И това не е неочаквано - клубът има нови собственици отскоро.

Ситуацията с Конте внася нов нюанс в треньорския кадрил тази пролет. Поне на този етап се смята, че Зинедин Зидан е на изхода на "Реал" (Мадрид). Според испанската преса кандидати там били Масимилиано Алегри и Раул. Не е напълно ясна и съдбата на Роналд Куман в "Барселона".

В Италия пък вече се спекулира, че ако Зидан и Конте се окажат свободни, "Ювентус" може са реши са отпрати Андреа Пирло, още повече след разочароващия сезон.

Вчера бе тиражирано в няколко медии, че има вероятност Маурисио Почетино да се завърне в "Тотнъм". Така и "Пари Сен Жермен" може да се нареди на опашката за доказано име. Във френската столица не са доволни от аржентинеца, който не успя да защити първото място в Лига 1, а тимът отново не стигна върха в Шампионската лига.

От най-големите поне "Байерн" реши въпроса - Юлиан Нагелсман пое щафетата от Флик.